favotiganites-se-aravikes-pites
clock icon
1:30'

Σάντουιτς σε αραβικές πίτες με φαβοτηγανίτες και αλοιφή ντομάτας

Υλικά

    Για τη φάβα

  • 400γρ. φάβα
  • 6-7 φλιτζάνια νερό
  • ½ κρεμμύδι κομμένο στη μέση
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • Για τις τηγανίτες

  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού λεμονοθύμαρο ή θυμάρι ή ρίγανη
  • ⅔ φλιτζανιού φρυγανιά τριμμένη (περίπου)
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 1 φλιτζάνι (περίπου) λάδι για το τηγάνισμα
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την αλοιφή ντομάτας

  • 5-6 ντομάτες λιαστές (στεγνές)
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ⅓ μέτρια σκελίδα σκόρδου
  • ½ κουτ. ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 πακέτο μέτριες αραβικές πίτες
  • 1 ματσάκι ρόκα καθαρισμένη, πλυμένη, στραγγισμένη καλά
  • λαδόκολλα για το τύλιγμα

Η επιτομή του χορτοφαγικού σνακ που αντικαθιστά άνετα το κλασικό κρεατοφαγικό τυλιχτό.

Προβράζετε τη φάβα σε τρία φλιτζάνια νερό μέχρι να βγάλει αφρό, τη στραγγίζετε και την ξεπλένετε με κρύο νερό. Βάζετε το νερό (τα έξι επτά φλιτζάνια) να πάρει βράση σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε τη φάβα, το κρεμμύδι, τη δάφνη και το μπαχάρι. Αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά περίπου για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Πρέπει όμως στο τέλος η φάβα να είναι αρκετά σφιχτή. Χτυπάτε το μίγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λείο και αφήνετε λίγο να κρυώσει.
Ανακατεύετε τη φάβα με όλα τα υλικά για τις τηγανίτες εκτός από το λάδι και το αλεύρι. Πρέπει το μίγμα να είναι σφιχτό, οπότε, αν χρειαστεί, προσθέστε λίγη ακόμα φρυγανιά. Το σκεπάζετε και το βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον. Μπορείτε επίσης να το φυλάξετε μέχρι την άλλη μέρα.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα-αλοιφή: χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμα ντοματοπελτέ ή λίγο νερό ανάλογα με τι χρειάζεται να αποκτήσει αυτή την υφή.
Βγάζετε το μίγμα της φάβας από το ψυγείο και πλάθετε μέτρια μπαλάκια τα οποία μετά πιέζετε να γίνουν πλατιά, στρογγυλά κομμάτια πάχους 1,5 εκ. περίπου. Τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε στο λάδι λίγα λίγα (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και σκορπίσουν), μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Χρειάζεται προσοχή όταν γυρίζετε τις τηγανίτες για να μη διαλυθούν.
Τοποθετείτε τις τηγανίτες σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι και τις διατηρείτε ζεστές μέχρι το σερβίρισμα.
Παίρνετε μία μία τις πίτες και τις αλείφετε με λίγη αλοιφή ντομάτας. Τοποθετείτε στη μισή πλευρά λίγα φύλλα ρόκας και από πάνω τρεις τέσσερις τηγανίτες. Διπλώνετε την πίτα όπως και τα σουβλάκια και τις τυλίγετε με λαδόκολλα. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Προβράζετε τη φάβα σε τρία φλιτζάνια νερό μέχρι να βγάλει αφρό, τη στραγγίζετε και την ξεπλένετε με κρύο νερό. Βάζετε το νερό (τα έξι επτά φλιτζάνια) να πάρει βράση σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε τη φάβα, το κρεμμύδι, τη δάφνη και το μπαχάρι. Αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά περίπου για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Πρέπει όμως στο τέλος η φάβα να είναι αρκετά σφιχτή. Χτυπάτε το μίγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λείο και αφήνετε λίγο να κρυώσει.

Βήμα 2

Ανακατεύετε τη φάβα με όλα τα υλικά για τις τηγανίτες εκτός από το λάδι και το αλεύρι. Πρέπει το μίγμα να είναι σφιχτό, οπότε, αν χρειαστεί, προσθέστε λίγη ακόμα φρυγανιά. Το σκεπάζετε και το βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον. Μπορείτε επίσης να το φυλάξετε μέχρι την άλλη μέρα.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη σάλτσα-αλοιφή: χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμα ντοματοπελτέ ή λίγο νερό ανάλογα με τι χρειάζεται να αποκτήσει αυτή την υφή.

Βήμα 4

Βγάζετε το μίγμα της φάβας από το ψυγείο και πλάθετε μέτρια μπαλάκια τα οποία μετά πιέζετε να γίνουν πλατιά, στρογγυλά κομμάτια πάχους 1,5 εκ. περίπου. Τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε στο λάδι λίγα λίγα (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και σκορπίσουν), μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Χρειάζεται προσοχή όταν γυρίζετε τις τηγανίτες για να μη διαλυθούν.

Βήμα 5

Τοποθετείτε τις τηγανίτες σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι και τις διατηρείτε ζεστές μέχρι το σερβίρισμα.

Βήμα 6

Παίρνετε μία μία τις πίτες και τις αλείφετε με λίγη αλοιφή ντομάτας. Τοποθετείτε στη μισή πλευρά λίγα φύλλα ρόκας και από πάνω τρεις τέσσερις τηγανίτες. Διπλώνετε την πίτα όπως και τα σουβλάκια και τις τυλίγετε με λαδόκολλα. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Elena Jeffrey