Το λαδόψωμο είναι βασικό ψωμί της μεσογειακής κουζίνας, εδώ όμως γίνεται η βάση για ένα χορταστικό σάντουιτς. Η αρωματική ζύμη με τα φρέσκα μυρωδικά συνδυάζεται με ιδιαίτερα αλλαντικά και τυριά, φέρνοντας μια γεύση παραδοσιακή αλλά και μοντέρνα, ιδανική για φίλους στο τραπέζι ή για πικ νικ.

Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 300 γρ. αλεύρι κίτρινο
- 15 γρ. νωπή μαγιά (ή 5 γρ. ξηρή)
- 350 γρ. χλιαρό νερό (30-35°C)
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 120 ml ελαιόλαδο (μέσα στη ζύμη)
- 2–3 κουτ. σούπας φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, βασιλικός, μάραθο)
- 1¼ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το ψήσιμο
- 90 γρ. μορταδέλα από μαύρο χοίρο
- 60 γρ. αγελαδινό καπνιστό τυρί από τον Μαλτέζο
- λίγο ε.π. ελαιόλαδο
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Ζαμπόν κόκκορα και γραβιέρα Κρήτης Κοζύρη ή Παστράμι με ανθότυρο
Μερίδες: 4
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Εναλλακτική γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Διαλύουμε τη μαγιά και το μέλι σε λίγο από το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε 10΄ να ενεργοποιηθεί. Σε λεκάνη ρίχνουμε τα άλευρα, το αλάτι, το πιπέρι και τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το προζύμωμα, το υπόλοιπο νερό και σιγά-σιγά το ελαιόλαδο.
Βήμα 2
Ζυμώνουμε 8΄-10΄ στο χέρι ή 5΄-6΄ στο μίξερ (χαμηλή-μέτρια ταχύτητα), μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια ή στα τοιχώματα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 60΄- 90΄ μέχρι να διπλασιαστεί. Εναλλακτικά βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 12-18 ώρες για πιο αργή ωρίμαση και καλύτερη γεύση.
Βήμα 3
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα, πάχους περίπου 2 εκ. Πιέζουμε ελαφρά να σχηματιστούν λακκουβίτσες στην επιφάνεια. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ταψί 30΄-40΄. Ψήνουμε στους 200-220°C (αέρας ή αντιστάσεις) για 20΄-25΄, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Βήμα 4
Προαιρετικά ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι πριν από το ψήσιμο. Μόλις ψηθεί, κόβουμε σε 4 μεγάλα κομμάτια και γεμίζουμε με μορταδέλα, καπνιστό τυρί, λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βήμα 5
Εναλλακτικά, γεμίζουμε με ζαμπόν κόκκορα και γραβιέρα Κρήτης Κοζύρη ή με παστράμι και ανθότυρο
Συνταγή: Νίκος Καραθάνος (Σεφ του εστιατορίου Ateno)
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης