Μια μοναδική σαλάτα με χαλούμι, που ανοίγει ιδανικά κάθε τραπέζωμα και εντυπωσιάζει όλους τους καλεσμένους, ακόμα και αυτούς που δεν αγαπούν τα λαχανικά
Υλικά
- 4 ντομάτες μεγάλες, σφικτές, ώριμες
- 1 κρεμμύδι καθαρισμένο
- 2 μεγάλα κομμάτια χαλούμι, συνολικού βάρους περίπου 400γρ.
- ελαιόλαδο για τη σαλάτα + 4 κουτ. σούπας για το χαλούμι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ψιλοκομμένα φυλλαράκια δυόσμου
- αλάτι χοντρό, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεματίζετε λίγο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βουτάτε μέσα τις ντομάτες για 1-1½ λεπτό, τις βγάζετε, τις κρυώνετε με κρύο νερό και τις ξεφλουδίζετε μετά μεγίστης ευκολίας. Αφαιρείτε τον ομφαλό και τις κόβετε σε μικρά κυβάκια μαζί με το ζουμάκι που θα βγάλουν.
Βήμα 2
Ψιλοκόβετε το καθαρισμένο κρεμμύδι και το ρίχνετε μέσα στη σαλατιέρα με τις ντομάτες. Ρίχνετε τα μισά φυλλαράκια δυόσμου, λίγο χοντρό αλάτι και ανακατεύετε καλά τη σαλάτα. Τη φυλάτε στο ψυγείο.
Βήμα 3
Κόβετε το χαλούμι σε χοντρούς κύβους. Το μαρινάρετε με τέσσερις κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αδειάζετε το χαλούμι και το λάδι μέσα σε ένα μικρό ταψάκι.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και ανάβετε το γκριλ. Ψήνετε το χαλούμι μέχρι οι κύβοι του να ροδοκοκκινίσουν.
Βήμα 5
Βγάζετε το ψημένο τυρί από το φούρνο και τη σαλάτα από το ψυγείο. Ρίχνετε το ζεστό τυρί πάνω στην κρύα σαλάτα. Πασπαλίζετε το τυράκι με τον υπόλοιπο δυόσμο και σερβίρετε τη σαλάτα στο τραπέζι.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Έλενα Jeffrey