Μια δροσερή και άκρως καλοκαιρινή σαλάτα που ξεχειλίζει γεύση και αρώματα από το πεπόνι και τον βασιλικό. Συνοδεύεται τέλεια με μπαγκέτα και βούτυρο βασιλικού.
Υλικά
- 1 μαρούλι iceberg
- 1 πεπόνι μικρό, καθαρισμένο και κομμένο σε μπαλίτσες
- 250γρ. φέτα κομμένη σε κύβους
- 2 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 λάιμ
- 1 φλιτζάνι βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο και λίγα φύλλα για γαρνίρισμα
- 1 κουτ. σούπας μαυροκούκι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι
- 1 μπαγκέτα ολικής άλεσης κομμένη στα 4
- 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ φλιτζάνι βασιλικό ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το βούτυρο βασιλικού
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε πρώτα το βούτυρο βασιλικού. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το βούτυρο, το σκόρδο και το βασιλικό. Ρίχνετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε ξανά. Απλώνετε το μίγμα σε διάφανη μεμβράνη, του δίνετε σχήμα κυλινδρικό διαμέτρου 3-4 εκατοστών και το διπλώνετε με τη μεμβράνη. Κλείνετε καλά τις άκρες της και βάζετε τον κύλινδρο στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βήμα 2
Για να ετοιμάσετε τη σαλάτα: Σε ένα βαθύ μπολ κόβετε το μαρούλι με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια και ρίχνετε το βασιλικό. Σε ένα μπολ χτυπάτε το ελαιόλαδο με το χυμό λάιμ και το αλατοπίπερο και περιχύνετε τη σαλάτα στο μπολ.
Βήμα 3
Ανακατεύετε ελαφρά και σερβίρετε σε 4 πιάτα. Μοιράζετε πάνω στο μαρούλι τη φέτα και το πεπόνι και γαρνίρετε με φύλλα βασιλικού, μαυροκούκι και ξύσμα από λάιμ.
Βήμα 4
Λίγο πριν σερβίρετε τη σαλάτα, κόβετε την μπαγκέτα σε λεπτές φέτες (χωρίς να τις χωρίσετε) και βάζετε ανάμεσα σε κάθε φέτα από ένα δισκάκι βούτυρο. Ζεσταίνετε λίγο την μπαγκέτα στο φούρνο (να μη λιώσει εντελώς το βούτυρο) και συνοδεύετε τη σαλάτα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb