Penne-Pantzari-Salad
clock icon
30'

Σαλάτα με πέννες, πέστο παντζαριού και φέτα

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 250 γρ. Πέννες ή Πεννέτε (μικρές πέννες)
  • 200 γρ. παντζάρι βρασμένο
  • 1 πράσινο ξινόμηλο, κομμένο σε κυβάκια
  • 40 γρ. καρύδια ψίχα
  • 40 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 70 γρ. φέτα, σε μικρά κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 1.κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας λευκό ξύδι μπαλσάμικο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια σαλάτα πολύ απλή στη σύνθεση και ετοιμασία, αλλά πολύ εντυπωσιακή λόγω χρωματικής έντασης των υλικών, και ιδιαίτερα δροσερή. Ταιριάζει σαν ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα.

Ετοιμάζετε τα παντζάρια: Αν χρησιμοποιήσετε προβρασμένο παντζάρι κόψτε το απλά σε κομμάτια. Αν χρησιμοποιήσετε ωμά παντζάρια, υπολογίστε γύρω στα 40 λεπτά βράσιμο, πριν τα κόψετε.

Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά: Βράζετε τις πέννες ολικής για 9 λεπτά, τις σουρώνετε και αν βιάζεστε να σερβίρετε την σαλάτα, τις ξεπλένετε με κρύο νερό για να κρυώσουν. Τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ/ μπασίνα όπου θα ανακατέψετε τα υλικά.

Ετοιμάζετε το πέστο παντζάρι: Σε ένα πολυκόφτη ή μίξερ, βάλτε τα παντζάρια, το σκόρδο, 10 γρ. απ’ τα καρύδια, λάδι και ξύδι και πολτοποιήστε ώστε να γίνει μια πηχτή πάστα.

Αναμιγνύετε τη σαλάτα: Στη μπασίνα που έχετε τις πέννες ρίξτε το πέστο παντζαριού και ανακατέψτε καλά, να βάψει πλήρως όλα τα ζυμαρικά. Στη συνέχεια προσθέστε τα μήλα, τα υπόλοιπα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατέψτε και μετά προσθέστε τη φέτα και πασπαλίστε με δυόσμο. Διορθώστε σε ξύδι, λάδι και προσθέστε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται και βάλτε στο ψυγείο να είναι δροσερή.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα παντζάρια: Αν χρησιμοποιήσετε προβρασμένο παντζάρι κόψτε το απλά σε κομμάτια. Αν χρησιμοποιήσετε ωμά παντζάρια, υπολογίστε γύρω στα 40 λεπτά βράσιμο, πριν τα κόψετε.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά: Βράζετε τις πέννες ολικής για 9 λεπτά, τις σουρώνετε και αν βιάζεστε να σερβίρετε την σαλάτα, τις ξεπλένετε με κρύο νερό για να κρυώσουν. Τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ/ μπασίνα όπου θα ανακατέψετε τα υλικά.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το πέστο παντζάρι: Σε ένα πολυκόφτη ή μίξερ, βάλτε τα παντζάρια, το σκόρδο, 10 γρ. απ’ τα καρύδια, λάδι και ξύδι και πολτοποιήστε ώστε να γίνει μια πηχτή πάστα.

Βήμα 4

Αναμιγνύετε τη σαλάτα: Στη μπασίνα που έχετε τις πέννες ρίξτε το πέστο παντζαριού και ανακατέψτε καλά, να βάψει πλήρως όλα τα ζυμαρικά. Στη συνέχεια προσθέστε τα μήλα, τα υπόλοιπα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατέψτε και μετά προσθέστε τη φέτα και πασπαλίστε με δυόσμο. Διορθώστε σε ξύδι, λάδι και προσθέστε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται και βάλτε στο ψυγείο να είναι δροσερή.