salata_finokio_peponi_anoigma
clock icon
45'

Σαλάτα με φινόκιο, πεπόνι, απάκι και καπνιστό τυρί Μετσόβου

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 3 φινόκιο
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας λευκό βαλσαμικό ξίδι
  • 1 πεπόνι, χωρίς φλούδα
  • 100 γρ. σμέουρα
  • 125 γρ. μύρτιλα
  • 125 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 200 γρ. καπνιστό τυρί Μετσόβου, σε κύβους
  • 250 γρ. απάκι, σε λεπτές φέτες
  • μερικά φύλλα δυόσμου
  • ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Μια νόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα για το τραπέζι της παρέας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Κόβουμε τα φινόκιο σε μικρές φέτες και τις απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις ραντίζουμε με 3 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 30΄. Βγάζουμε το φινόκιο από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Dressing: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά το ξίδι με 3 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και ανάλογο αλατοπίπερο.

Κόβουμε το πεπόνι στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και κατόπιν το κόβουμε σε φέτες. Προσθέτουμε στο μπολ τα κομμάτια πεπονιού, το φινόκιο, τα σμέουρα, τα μύρτιλα, τις σταφίδες, το καπνιστό τυρί και το απάκι. Ανακατεύουμε απαλά.

Κόβουμε χοντρά τα φύλλα δυόσμου και τα μοιράζουμε πάνω στη σαλάτα. Προσθέτουμε λίγο ανθό αλατιού και πιπέρι κατά βούληση. Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως ή τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος — Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Studio Lm

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Κόβουμε τα φινόκιο σε μικρές φέτες και τις απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις ραντίζουμε με 3 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 2

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 30΄. Βγάζουμε το φινόκιο από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Βήμα 3

Dressing: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά το ξίδι με 3 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και ανάλογο αλατοπίπερο.

Βήμα 4

Κόβουμε το πεπόνι στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και κατόπιν το κόβουμε σε φέτες. Προσθέτουμε στο μπολ τα κομμάτια πεπονιού, το φινόκιο, τα σμέουρα, τα μύρτιλα, τις σταφίδες, το καπνιστό τυρί και το απάκι. Ανακατεύουμε απαλά.

Βήμα 5

Κόβουμε χοντρά τα φύλλα δυόσμου και τα μοιράζουμε πάνω στη σαλάτα. Προσθέτουμε λίγο ανθό αλατιού και πιπέρι κατά βούληση. Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως ή τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος — Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Studio Lm