Μια διαφορετική σαλάτα με όσπρια – πατατοσαλάτα, που θα σας κερδίσει με την πλούσια γεύση της. Συνοδεύεται ιδανικά με 1 ποτήρι μπίρα.
Υλικά
- 200γρ. φακές
- 2 πατάτες μέτριες
- 2 λουκάνικα χωριάτικα, σε ροδέλες
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις φακές σε μια κατσαρολίτσα με νερό για 10 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις ξαναβράζετε σε άφθονο φρέσκο νερό που αλατίζετε αφού πάρει βράση, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, φροντίζοντας να μη λιώσουν. Τις στραγγίζετε και τις μεταφέρετε σε μπολ να κρυώσουν.
Βήμα 2
Σε ξεχωριστή κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (ίσα σε μέγεθος ώστε να βράσουν ομοιόμορφα) μέχρι να τσιμπιούνται. Τις στραγγίζετε και, αφού κρυώσουν, τις κόβετε σε κυβάκια.
Βήμα 3
Βάζετε ένα τηγάνι στη φωτιά, προσθέτετε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Προσθέτετε τα κυβάκια της πατάτας και σοτάρετε για λίγα λεπτά. Ύστερα τα ρίχνετε όλα στο μπολ με τις φακές.
Βήμα 4
Ξαναβάζετε στη φωτιά το τηγάνι και ψήνετε τα λουκάνικα. Τα ρίχνετε όλα στο μπολ με τις φακές.
Βήμα 5
Αναμιγνύετε σε μπλεντεράκι το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το μέλι, το ξίδι και λίγο αλατοπίπερο. Περιχύνετε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, πασπαλίζετε με τον άνηθο και το μαϊντανό και ανακατεύετε καλά τα υλικά σας. Σερβίρετε τη σαλάτα αμέσως όπως είναι χλιαρή ή την αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει και τη σερβίρετε κρύα.