salates_gigantes
clock icon
2:0'

Σαλάτα γίγαντες με αγκινάρες και αβοκάντο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 500 γρ. γίγαντες μουλιασμένους αποβραδίς
  • 6 αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 2 αβοκάντο σχετικά ώριμα (όχι πολύ σκληρά)
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • ½ φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 700 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. νερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Φτιάχνουμε θρεπτική σαλάτα με γίγαντες με αγκινάρες και αβοκάντο. Συνδυάζουμε όσπρια με λαχανικά και απολαμβάνουμε.

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40΄-50΄. Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37χ25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.).

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε για περίπου 10΄, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄ ακόμα. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το αλατοπίπερο. Βράζουμε τη σύβραση για 10΄ και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες. Προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες στη μέση και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45΄-50΄ ή μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους. Κόβουμε τα αβοκάντο στα 2 και με τη βοήθεια ενός κουταλιού ξεχωρίζουμε τη φλούδα από τη σάρκα. Κόβουμε τα αβοκάντο σε χοντρούς κύβους. Σερβίρουμε τους γίγαντες με τις αγκινάρες χλιαρούς, γαρνίροντας με τους κύβους αβοκάντο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40΄-50΄. Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37χ25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.).

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε για περίπου 10΄, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄ ακόμα. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το αλατοπίπερο. Βράζουμε τη σύβραση για 10΄ και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες. Προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες στη μέση και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό.

Βήμα 3

Ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45΄-50΄ ή μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους. Κόβουμε τα αβοκάντο στα 2 και με τη βοήθεια ενός κουταλιού ξεχωρίζουμε τη φλούδα από τη σάρκα. Κόβουμε τα αβοκάντο σε χοντρούς κύβους. Σερβίρουμε τους γίγαντες με τις αγκινάρες χλιαρούς, γαρνίροντας με τους κύβους αβοκάντο.