Η γλυκιά ρυζόπιτα είναι κλασικό γλυκό της Αποκριάς. Σε αυτή την εκδοχή πάμε το ιδιαίτερο σιροπιαστό με τη γέμιση κρέμας που θυμίζει ρυζόγαλο ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας σοκολάτα που το κάνει ακόμη πιο λαχταριστό.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 200γρ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 1 λίτρο γάλα
- 200ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ διαλυμένη σε 2 κουτ. σούπας νερό
- 300γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού βανίλια
- 50γρ. βούτυρο φρέσκο
- 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
- 1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
- 350γρ. ζάχαρη
- 400ml νερό
- χυμό από ½ λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλα
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το ρύζι. Ανακατεύετε και αφήνετε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το ρύζι. Σουρώνετε το ρύζι και το αφήνετε στην άκρη.Βήμα 2
Σκουπίζετε την κατσαρόλα από το νερό και ρίχνετε μέσα το γάλα. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση. Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε καλά και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας τακτικά.Βήμα 3
Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το διαλυμένο κορνφλάουρ, αφήνετε να πάρει μια βράση και ρίχνετε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύετε καλά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.Βήμα 4
Προσθέτετε το βούτυρο και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσουν. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά.Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε καλά ένα βαθύ ταψί και στρώνετε πέντε φύλλα βουτυρωμένα. Αδειάζετε την κρύα κρέμα και την στρώνετε με ένα κουτάλι. Σκεπάζετε με άλλα πέντε φύλλα κρούστας επίσης βουτυρωμένα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε για 1 ώρα. Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνετε να μισοκρυώσει.Βήμα 6
Σε μια κατσαρόλα βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5-6 λεπτά. Σιροπιάζετε τη ρυζόπιτα (χλιαρή πίτα, καυτό σιρόπι). Αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina & Olivia Webb