To ρυζόγαλο ως επιδόρπιο σε μια πιο φροντισμένη και γκουρμέ εκδοχή περιχυμένο με σιρόπι καραμέλας.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι Ρύζι Γλασέ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 νεροπότηρο γάλα φρέσκο, πλήρες
- 1 κρασοπότηρο κρέμα γάλακτος
- 1 πρέζα βανίλια
- 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Για το ρυζόγαλο
Για το σιρόπι
Για την καραμέλα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε το ρυζόγαλο: Πλένετε καλά το ρύζι μέσα σ’ ένα σουρωτήρι με κρύο νερό. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα τρία φλιτζάνια νερό. Το σιγοβράζετε μέχρι να σπάσει και να γίνει πολτός. Από την αρχή ρίχνετε μέσα την κανέλα και τη βανίλια.Βήμα 2
Όταν αρχίζει και πήζει το βρασμένο ρύζι, προσθέτετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.Βήμα 3
Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο νεράκι και το αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε μέχρι το μίγμα ν’ αρχίσει να πήζει. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το μοιράζετε σε ποτήρια ή σε 6 μικρά φορμάκια. Το αφήνετε να πήξει εκτός ψυγείου και κατόπιν το βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.Βήμα 4
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1 ποτήρι ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Βράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιροπάκι.Βήμα 5
Ετοιμάζετε την καραμέλα: Ρίχνετε σε ένα σαγανάκι 1 ποτήρι ζάχαρη, το ζεσταίνετε καλά ρίχνοντας ένα κουταλάκι γλυκού λεμόνι. Το αφήνετε να γίνει μια ξανθιά καραμέλα. Μόλις γίνει, και όσο είναι ακόμα ζεστή, την αδειάζετε μέσα στο σιρόπι που βράζει και ανακατεύετε καλά. Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να διαλυθεί εντελώς η καραμέλα. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει, ανακατεύοντας πού και πού.Βήμα 6
Βγάζετε τα ρυζόγαλα από τις φορμίτσες, περιχύνετε με το καραμελωμένο σιρόπι και το προσφέρετε στους φίλους σας.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb