nitsiakos_galopoula_rolo_anoigma
clock icon
1:40'

Ρολό γαλοπούλας γεμιστό με κάστανα και δαμάσκηνα, με σάλτσα από κόκκινο κρασί και πορτοκάλι

Υλικά

    Μερίδες: 6

    Για τη γαλοπούλα

  • 1 φιλέτο γαλοπούλας ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ
  • 6 φέτες μπέικον
  • ¼ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 200 ml νερό
  • 50 ml γλυκό κόκκινο κρασί
  • 4 κουσ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη γέμιση

  • 250 γρ. κάστανα, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 8-10 αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 50 ml κόκκινο γλυκό κρασί
  • 1 πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα
  • 2 κουσ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα από κόκκινο κρασί και πορτοκάλι

  • 100 ml κόκκινο γλυκό κρασί
  • 50 ml χυμό πορτοκάλι
  • 2 φύλλα φασκόμηλο
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Tips

  • Αν δεν έχουμε γάστρα, τυλίγουμε το ρολό με λαδόκολλα και το ψήνουμε στον φούρνο σε ταψί.
  • Αν θέλουμε να μη χρησιμοποιήσουμε μπέικον, τα τελευταία 10΄ αλείφουμε το ρολό με μείγμα μέλι-μουστάρδας.

Φτιάχνουμε ρολό γαλοπούλας με γλυκόξινη κρασάτη γέμιση από κάστανο και φρούτα. Πεντανόστιμο και άκρως γιορτινό, πάντα με την εξαιρετική ποιότητα και γεύση από των προιόντων ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τα κάστανα, το κρασί, τον χυμό, τα δαμάσκηνα ολόκληρα, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5′ αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Ανοίγουμε στον πάγκο το φιλέτο γαλοπούλας  ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ και αφού το κόψουμε χωρίζοντάς το στη μέση, το ανοίγουμε σε ένα ενιαίο κομμάτι το οποίο χτυπάμε, προσεκτικά, με το σφυρί κρέατος ώστε να πλατύνει. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι όλη την επιφάνεια και απλώνουμε τη γέμιση.

Τυλίγουμε τη γαλοπούλα σε ρολό, καλύπτουμε το ρολό με τις φέτες του μπέικον και το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής.

Τοποθετούμε το ρολό σε γάστρα, προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το κρασί, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στους 200° C για 45′, τα τελευταία 15′ ανοίγουμε το καπάκι, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ψήνουμε 15′ ακόμη.

Σάλτσα από κόκκινο κρασί και πορτοκάλι: Συλλέγουμε τα υγρά από το ταψί και τα περνάμε από σίτα. Τα ρίχνουμε μαζί με όλα τα υλικά για τη σάλτσα κρασιού σε ένα κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε για 10′ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε το φιλέτο γαλοπούλας ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ κομμένο σε φέτες, με σάλτσα και συνοδευτικό της επιλογής μας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τα κάστανα, το κρασί, τον χυμό, τα δαμάσκηνα ολόκληρα, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5′ αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Ανοίγουμε στον πάγκο το φιλέτο γαλοπούλας  ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ και αφού το κόψουμε χωρίζοντάς το στη μέση, το ανοίγουμε σε ένα ενιαίο κομμάτι το οποίο χτυπάμε, προσεκτικά, με το σφυρί κρέατος ώστε να πλατύνει. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι όλη την επιφάνεια και απλώνουμε τη γέμιση.

Βήμα 4

Τυλίγουμε τη γαλοπούλα σε ρολό, καλύπτουμε το ρολό με τις φέτες του μπέικον και το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής.

Τοποθετούμε το ρολό σε γάστρα, προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το κρασί, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στους 200° C για 45′, τα τελευταία 15′ ανοίγουμε το καπάκι, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ψήνουμε 15′ ακόμη.

Βήμα 5

Σάλτσα από κόκκινο κρασί και πορτοκάλι: Συλλέγουμε τα υγρά από το ταψί και τα περνάμε από σίτα. Τα ρίχνουμε μαζί με όλα τα υλικά για τη σάλτσα κρασιού σε ένα κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε για 10′ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 6

Σερβίρουμε το φιλέτο γαλοπούλας ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ κομμένο σε φέτες, με σάλτσα και συνοδευτικό της επιλογής μας.