Μια ιδιαίτερη συνταγή για ένα ξεχωριστό ρολό με κιμά κοτόπουλου και μια πεντανόστιμη γέμιση με κάστανα και ξερά φρούτα θα μεταμορφώσει ένα απλό γεύμα σε μια μικρή φιέστα. Συνοδεύστε με ψητές ρέβες που ταιριάζουν τέλεια. Η συνταγή είναι για 4 μερίδες.
Υλικά
- 700 γρ. κιμά κοτόπουλου ή ανάμεικτο
- 5 φέτες ψωμί του τοστ
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
- 1/2 κoυτ. γλυκού μπαχάρι, σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας γάλα
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 αυγό
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 200 γρ. κάστανα, ψιλοκομμένα
- 150 γρ. μανιτάρια καφέ
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. κουκουνάρι
- 1 κ.σ. σταφίδες
- 1 κ.σ. κράνα, αποξηραμένα
- 3 χουρμάδες, ψιλοκομμένους
- 1 κουτ.γλυκού εστραγκόν ή φασκόμηλο, αποξηραμένο
- 100 γρ. αρσενικό Νάξου, τριμμένο
- 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 2 παξιμάδια, τριμμένα
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι
- 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι ή μανταρίνι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- 1,5 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
Για το ρολό:
Για τη γέμιση:
Για την κρούστα:
Διαδικασία
Βήμα 1
Ρολό: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το ρολό, ζυμώνουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο.
Βήμα 2
Γέμιση: Αλέθουμε στο μπλέντερ τα κάστανα και τα μανιτάρια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το μείγμα με τα μανιτάρια και τα κάστανα, αλατίζουμε, ανακατεύουμε μέχρι να στεγνώσουν και αποσύρουμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Ανοίγουμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τον κιμά, προσθέτουμε τη γέμιση και
προσεκτικά τυλίγουμε και κλείνουμε σε σφιχτό ρολό. Τοποθετούμε το ρολό σε ταψί και ψήνουμε για 30΄ στους 200ο C, σε προθερμασμένο φούρνο.
Βγάζουμε το ρολό από τον φούρνο και το αντικολλητικό χαρτί.
Βήμα 3
Κρούστα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το παξιμάδι, το σουσάμι και τα μπαχαρικά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαρμελάδα και τη μουστάρδα και με ένα πινέλο αλείφουμε το ρολό. Πασπαλίζουμε το ρολό με το μείγμα δημιουργώντας μια κρούστα και ψήνουμε ακόμη 10-΄15΄ το ρολό. Σερβίρουμε το κρέας σε φέτες και αν θέλουμε με ψητές ρέβες και ρέβες πουρέ.