Freshly,Baked,Cinnamon,Buns,Cinnabons,With,Cream,On,Parchment,Paper
clock icon
60'

Ρολά κανέλας με λευκό γλάσο

Υλικά

  • 400 ml αγελαδινό γάλα πλήρες
  • 100 ml παρθένο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 100 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 25 γρ. (1 κυβάκι) φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι
  • 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 110 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα Κεϋλάνης (ή περισσότερο ανάλογα με τη γεύση)
  • Για το γλάσο

  • 125γρ. λευκή Κουβερτούρα
  • 100γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά ή και περισσότερα
  • 150γρ. ζάχαρη άχνη

Αυτά τα ζυμωμένα ρολά με την γλυκιά γέμιση κανέλας, είναι αφράτα χάρη στην κορυφαία φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι. Το κρεμώδες και σοκολατένιο γλάσο είναι ιδανικό για το πρωινό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!

Ανακατέψτε το γάλα, το λάδι και τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετήστε την σε μέτρια θερμοκρασία και αφήστε να ζεσταθεί καλά, πριν φτάσει στον βρασμό. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζεστάνετε το μείγμα σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ, μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων. Αποσύρετε από την εστία και αφήστε το μείγμα να γίνει χλιαρό, περίπου 40-45oC.

Τρίψτε την φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι, πασπαλίστε την πάνω από το μείγμα γάλακτος και αφήστε την να δράσει για 1-2 λεπτά. Προσθέστε τα 500 γρ. αλεύρι και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.

Σκεπάστε και αφήστε το μείγμα να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα. Ελέγξτε μετά από 30 λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι φουσκώνει. Στο τέλος της ώρας, θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και να μυρίζει ζύμη.

Προσθέστε τα υπόλοιπα 50 γρ. αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν πλήρως. Η ζύμη θα πρέπει να είναι εύχρηστη και όχι κολλώδης. Αν είναι κολλώδης, βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για μια ώρα ώστε να γίνει πιο εύπλαστη.

Χωρίστε τη ζύμη στη μέση και ανοίξτε το μισό μέρος σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Βοηθάει να πασπαλίζετε με αλεύρι τη ζύμη και τον πλάστη σας πριν την ανοίξετε ώστε να μην κολλήσει. Απλώστε το μισό λιωμένο βούτυρο ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη, στη συνέχεια πασπαλίστε από πάνω τη μισή καστανή ζάχαρη και τη μισή κανέλα.

Ξεκινώντας από την άκρη που βρίσκεται πιο μακριά από εσάς, ανοίξτε τη ζύμη προς το μέρος σας, μετακινώντας τα δάχτυλά σας ομοιόμορφα μπρος-πίσω κατά μήκος της ζύμης, μέχρι να τυλιχτεί σφιχτά με τη ραφή προς τα κάτω. Κόψτε σε 8 ομοιόμορφα ρολά με ένα κοφτερό μαχαίρι και τοποθετήστε τα σε μια λαδωμένη φόρμα πίτας ή μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Επαναλάβετε τα βήματα 5 και 6 με το δεύτερο μισό της ζύμης.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180oC. Αφήστε τα ρολά να ξεκουραστούν στον πάγκο για 15-20 λεπτά, όσο χρόνο δηλαδή χρειάζεται για να προθερμανθεί ο φούρνος και μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς. Ψήστε για 20-22 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ενώ ψήνονται τα ρολά, φτιάξτε το γλάσο.

Γλάσο: Κόψτε τη λευκή σοκολάτα, σε κομμάτια παρόμοιου μεγέθους για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο λιώσιμο και τοποθετήστε τη σε ένα πυρίμαχο μπολ. Αδειάστε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ που είναι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και ζεστάνετε την για 45 δευτερόλεπτα.

Προσθέστε τη ζεστή κρέμα γάλακτος πάνω από τη σοκολάτα, σκεπάστε με ένα πιάτο και αφήστε την να δράσει για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα έως ότου ενωθούν τα υλικά.

Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη στο μπολ και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Πριν το περιχύσετε πάνω στα αφράτα ρολά κανέλας, αφήστε το γλάσο να σταθεί για άλλα 5 λεπτά ώστε να πήξει και να έχει πιο σταθερή ροή.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατέψτε το γάλα, το λάδι και τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετήστε την σε μέτρια θερμοκρασία και αφήστε να ζεσταθεί καλά, πριν φτάσει στον βρασμό. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζεστάνετε το μείγμα σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ, μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων. Αποσύρετε από την εστία και αφήστε το μείγμα να γίνει χλιαρό, περίπου 40-45oC.

Βήμα 2

Τρίψτε την φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι, πασπαλίστε την πάνω από το μείγμα γάλακτος και αφήστε την να δράσει για 1-2 λεπτά. Προσθέστε τα 500 γρ. αλεύρι και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.

Βήμα 3

Σκεπάστε και αφήστε το μείγμα να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα. Ελέγξτε μετά από 30 λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι φουσκώνει. Στο τέλος της ώρας, θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και να μυρίζει ζύμη.

Βήμα 4

Προσθέστε τα υπόλοιπα 50 γρ. αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν πλήρως. Η ζύμη θα πρέπει να είναι εύχρηστη και όχι κολλώδης. Αν είναι κολλώδης, βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για μια ώρα ώστε να γίνει πιο εύπλαστη.

Βήμα 5

Χωρίστε τη ζύμη στη μέση και ανοίξτε το μισό μέρος σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Βοηθάει να πασπαλίζετε με αλεύρι τη ζύμη και τον πλάστη σας πριν την ανοίξετε ώστε να μην κολλήσει. Απλώστε το μισό λιωμένο βούτυρο ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη, στη συνέχεια πασπαλίστε από πάνω τη μισή καστανή ζάχαρη και τη μισή κανέλα.

Βήμα 6

Ξεκινώντας από την άκρη που βρίσκεται πιο μακριά από εσάς, ανοίξτε τη ζύμη προς το μέρος σας, μετακινώντας τα δάχτυλά σας ομοιόμορφα μπρος-πίσω κατά μήκος της ζύμης, μέχρι να τυλιχτεί σφιχτά με τη ραφή προς τα κάτω. Κόψτε σε 8 ομοιόμορφα ρολά με ένα κοφτερό μαχαίρι και τοποθετήστε τα σε μια λαδωμένη φόρμα πίτας ή μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Επαναλάβετε τα βήματα 5 και 6 με το δεύτερο μισό της ζύμης.

Βήμα 7

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180oC. Αφήστε τα ρολά να ξεκουραστούν στον πάγκο για 15-20 λεπτά, όσο χρόνο δηλαδή χρειάζεται για να προθερμανθεί ο φούρνος και μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς. Ψήστε για 20-22 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ενώ ψήνονται τα ρολά, φτιάξτε το γλάσο.

Βήμα 8

Γλάσο: Κόψτε τη λευκή σοκολάτα, σε κομμάτια παρόμοιου μεγέθους για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο λιώσιμο και τοποθετήστε τη σε ένα πυρίμαχο μπολ. Αδειάστε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ που είναι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και ζεστάνετε την για 45 δευτερόλεπτα.

Βήμα 9

Προσθέστε τη ζεστή κρέμα γάλακτος πάνω από τη σοκολάτα, σκεπάστε με ένα πιάτο και αφήστε την να δράσει για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα έως ότου ενωθούν τα υλικά.

Βήμα 10

Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη στο μπολ και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Πριν το περιχύσετε πάνω στα αφράτα ρολά κανέλας, αφήστε το γλάσο να σταθεί για άλλα 5 λεπτά ώστε να πήξει και να έχει πιο σταθερή ροή.