clock icon
1:20'

Ροδακινόπιτα ανάποδη με μέλι

Υλικά

  • 5 ροδάκινα μεγάλα, σφιχτά
  • 100γρ. μέλι
  • 50γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή μαργαρίνη), παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 250γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή μαργαρίνη) σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 100γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κουτ. σούπας καρύδα αποξηραμένη, τριμμένη
  • 150γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 100γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 2 καψουλάκια βανίλια σε σκόνη
  • 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα, προαιρετικά

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε την πούδρα αμυγδάλου με ίση ποσότητα από τριμμένα φουντούκια, αλεσμένα στο μπλέντερ.
  • Με την ίδια συνταγή μπορείτε να ετοιμάσετε και ανάποδη μηλόπιτα, στην οποία αντί για μέλι μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ίση ποσότητα πετιμέζι.

Μια ροδακινόπιτα που φέρνει τα πάνω-κάτω στο τραπέζι σας, αφού ψήνεται ανάποδα, με τα ροδάκινα στη βάση του ταψιού και τη ζύμη από πάνω.

Πλένετε και κόβετε τα ροδάκινα σε μέτριους κύβους, περίπου των 2εκ., χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα τους.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε με το φτερό τη ζάχαρη με τα 250γρ. βουτύρου, για 2 - 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μίγμα.

Προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε στο μίγμα το σιμιγδάλι, την τριμμένη καρύδα και την πούδρα αμυγδάλου και συνεχίζετε το χτύπημα για περίπου 2 λεπτά ακόμη, σε χαμηλή ταχύτητα.
Σταματάτε το χτύπημα και προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και ανακατεύετε το μίγμα με μία μαρίζ.

Σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 28-30εκ. σκορπίζετε τα κομματάκια παγωμένου βουτύρου και ραντίζετε με το μέλι. Απλώνετε ομοιόμορφα στο ταψί τα κομμάτια των ροδάκινων και από πάνω αδειάζετε το μίγμα που ετοιμάσατε στο μίξερ. Ισιώνετε καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Βάζετε το ταψάκι στο φούρνο και ψήνετε τη ροδακινόπιτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο και αφήνετε τη ροδακινόπιτα να κρυώσει ελαφρώς, για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια την αναποδογυρίζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα, ώστε τα ροδάκινα να βρίσκονται από πάνω. Σερβίρετε τη ροδακινόπιτα χλιαρή, ή την αφήνετε να κρυώσει τελείως, πριν την κόψετε σε κομμάτια. Πριν τη σερβίρετε, μπορείτε να την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και κόβετε τα ροδάκινα σε μέτριους κύβους, περίπου των 2εκ., χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα τους.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε με το φτερό τη ζάχαρη με τα 250γρ. βουτύρου, για 2 - 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μίγμα.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε στο μίγμα το σιμιγδάλι, την τριμμένη καρύδα και την πούδρα αμυγδάλου και συνεχίζετε το χτύπημα για περίπου 2 λεπτά ακόμη, σε χαμηλή ταχύτητα.
Σταματάτε το χτύπημα και προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και ανακατεύετε το μίγμα με μία μαρίζ.

Βήμα 4

Σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 28-30εκ. σκορπίζετε τα κομματάκια παγωμένου βουτύρου και ραντίζετε με το μέλι. Απλώνετε ομοιόμορφα στο ταψί τα κομμάτια των ροδάκινων και από πάνω αδειάζετε το μίγμα που ετοιμάσατε στο μίξερ. Ισιώνετε καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Βάζετε το ταψάκι στο φούρνο και ψήνετε τη ροδακινόπιτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Βήμα 5

Βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο και αφήνετε τη ροδακινόπιτα να κρυώσει ελαφρώς, για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια την αναποδογυρίζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα, ώστε τα ροδάκινα να βρίσκονται από πάνω. Σερβίρετε τη ροδακινόπιτα χλιαρή, ή την αφήνετε να κρυώσει τελείως, πριν την κόψετε σε κομμάτια. Πριν τη σερβίρετε, μπορείτε να την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.