rizoto provatina
clock icon
2:15'

Ριζότο με κρόκο Κοζάνης και κοκκινιστή προβατίνα με κύμινο

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για την προβατίνα

  • 4 κότσια προβατίνας
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 700 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το ριζότο

  • 350 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 0,5 γρ. κρόκο Κοζάνης
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 100 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, ψιλοτριμμένο
  • ε.π. ελαιόλαδο

Αυτό το ριζότο με το φωτεινό χρώμα ταιριάζει ιδανικά με τη μεστή γεύση της κοκκινιστής προβατίνας

Προβατίνα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο ίσα να καλυφθεί η βάση του σκεύους. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τσιγαρίζουμε καλά το κρέας να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον πελτέ και τσιγαρίζουμε για 2΄. Προσθέτουμε την ντομάτα και την πάπρικα και σιγομαγειρεύουμε για 1,5 ώρα μέχρι να μελώσει το κρέας. Εναλλακτικά, αν η κατσαρόλα μας μπορεί να μπει στον φούρνο, τη βάζουμε με κλειστό το καπάκι στους 170°C.

Ριζότο: Ανάβουμε το μάτι και τοποθετούμε πάνω μια κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε σκέτο. Σβήνουμε με λίγο ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια να εξατμιστεί. Βάζουμε τον κρόκο Κοζάνης και σταδιακά προσθέτουμε τον ζωμό ανακατεύοντας. Μόλις χυλώσει και είναι έτοιμο το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά και το δένουμε με λίγο ελαιόλαδο και το πεκορίνο. Ελέγχουμε για αλάτι. Σερβίρουμε αμέσως το ριζότο βάζοντας στο κέντρο του το κρέας μαζί με τη σάλτσα του.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προβατίνα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο ίσα να καλυφθεί η βάση του σκεύους. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τσιγαρίζουμε καλά το κρέας να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον πελτέ και τσιγαρίζουμε για 2΄. Προσθέτουμε την ντομάτα και την πάπρικα και σιγομαγειρεύουμε για 1,5 ώρα μέχρι να μελώσει το κρέας. Εναλλακτικά, αν η κατσαρόλα μας μπορεί να μπει στον φούρνο, τη βάζουμε με κλειστό το καπάκι στους 170°C.

Βήμα 2

Ριζότο: Ανάβουμε το μάτι και τοποθετούμε πάνω μια κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε σκέτο. Σβήνουμε με λίγο ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια να εξατμιστεί. Βάζουμε τον κρόκο Κοζάνης και σταδιακά προσθέτουμε τον ζωμό ανακατεύοντας. Μόλις χυλώσει και είναι έτοιμο το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά και το δένουμε με λίγο ελαιόλαδο και το πεκορίνο. Ελέγχουμε για αλάτι. Σερβίρουμε αμέσως το ριζότο βάζοντας στο κέντρο του το κρέας μαζί με τη σάλτσα του.