rizoto me garides amygdala kai foyntoykia
clock icon
50'

Ριζότο με γαρίδες, πιπεριές, ντομάτες, αμύγδαλα και φουντούκια

Υλικά

    Για το ριζότο

  • 350γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 12 γαρίδες Νο2
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 1 δόση κρόκο Κοζάνης
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 2 κουτ. σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας φουντούκια χοντροκομμένα
  • 2 πιπεριές πράσινες, ψιλοκομμένες
  • 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα πολύ γευστικό κι αρωματικό ριζότο με τραγανή υφή από τα αμύγδαλα και τα φουντούκια αλλά και θαλασσινή αύρα από τις γαρίδες.

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος, το εντεράκι και το κεφάλι τους. Αφήνετε μόνο την ουρίτσα τους.
Φτιάχνετε τη σάλτσα: Σοτάρετε στο λάδι το σκόρδο με τα φουντούκια και τα αμύγδαλα.
Προσθέτετε τις πιπεριές και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 5-7 λεπτά. Σβήνετε με το ξίδι και αφήνετε τη σάλτσα στην άκρη.
Ετοιμάζετε τις γαρίδες: Ζεσταίνετε το λάδι ή το βούτυρο και σοτάρετε τις καθαρισμένες γαρίδες, μέχρι να αλλάξουν χρώμα .Τις βγάζετε από την κατσαρόλα και τις διατηρείτε ζεστές.
Ετοιμάζετε το ριζότο: Στο ίδιο λάδι, σοτάρετε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τον κρόκο Κοζάνης. Προσθέτετε κατόπιν το ρύζι και το σοτάρετε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γυαλίσει.
Ρίχνετε λίγο λίγο το ζεστό ζωμό σε δόσεις. Κάθε φορά θα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα να τον απορροφάει το ρύζι πριν ρίξετε την επόμενη δόση ζωμού. Συνεχίζετε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι αλ ντέντε, με τον κόκκο να κρατάει λίγο στο κέντρο.
Όταν βράσει και χυλώσει, προσθέτετε τη σάλτσα που ετοιμάσατε προηγουμένως, ανακατεύετε προσεκτικά και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Γαρνίρετε με τις γαρίδες, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε το ριζότο αμέσως.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος, το εντεράκι και το κεφάλι τους. Αφήνετε μόνο την ουρίτσα τους.

Βήμα 2

Φτιάχνετε τη σάλτσα: Σοτάρετε στο λάδι το σκόρδο με τα φουντούκια και τα αμύγδαλα.

Βήμα 3

Προσθέτετε τις πιπεριές και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 5-7 λεπτά. Σβήνετε με το ξίδι και αφήνετε τη σάλτσα στην άκρη.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τις γαρίδες: Ζεσταίνετε το λάδι ή το βούτυρο και σοτάρετε τις καθαρισμένες γαρίδες, μέχρι να αλλάξουν χρώμα .Τις βγάζετε από την κατσαρόλα και τις διατηρείτε ζεστές.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε το ριζότο: Στο ίδιο λάδι, σοτάρετε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τον κρόκο Κοζάνης. Προσθέτετε κατόπιν το ρύζι και το σοτάρετε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γυαλίσει.

Βήμα 6

Ρίχνετε λίγο λίγο το ζεστό ζωμό σε δόσεις. Κάθε φορά θα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα να τον απορροφάει το ρύζι πριν ρίξετε την επόμενη δόση ζωμού. Συνεχίζετε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι αλ ντέντε, με τον κόκκο να κρατάει λίγο στο κέντρο.

Βήμα 7

Όταν βράσει και χυλώσει, προσθέτετε τη σάλτσα που ετοιμάσατε προηγουμένως, ανακατεύετε προσεκτικά και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Γαρνίρετε με τις γαρίδες, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε το ριζότο αμέσως.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey