anoigma-ryzoto-me-agginares
clock icon
50'

Ριζότο με αγκινάρες, κόκκινη πιπεριά και δεντρολίβανο

Υλικά

  • 1 συσκευασία Αγκινάρες ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ 600γρ.
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας Κρεμμύδι ψιλοκομμένο ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, σε λεπτές φέτες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης μικρές, σε καρεδάκια
  • 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανο + μερικά κλαράκια ολόκληρα
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα καλής ποιότητας
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών καυτό από κύβο βιολογικό
  • 4 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Οι αγκινάρες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και είναι καλή πηγή βιταμινών Α και C, καθώς και βιταμινών συμπλέγματος Β, ασβεστίου και φωσφόρου.

Βράζετε τις Αγκινάρες σε αλατισμένο νερό με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Τις στραγγίζετε και τις κόβετε σε φέτες.
Στο μεταξύ ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε τα Κρεμμύδια περίπου για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε τα κυβάκια της πιπεριάς και τα φυλλαράκια δεντρολίβανου και σοτάρετε για 2 λεπτά επιπλέον.
Ρίχνετε το ρύζι και το ανακατεύετε για λίγο μαζί με τα λαχανικά μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί, προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού, αλατοπίπερο και το 1/3 του ζωμού των λαχανικών.
Σιγοβράζετε το φαγητό ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο σχεδόν το ζωμό. Συμπληρώνετε άλλο 1/3 ζωμού και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλο το ζωμό, το ρύζι σας να μαγειρευτεί, ο κόκκος να κρατά λίγο στο εσωτερικό του και το ριζότο να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Προσθέτετε τις Αγκινάρες στο φαγητό λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ώστε να πάρουν μια τελευταία βράση μαζί όλα τα υλικά.
Τέλος, ρίχνετε το βούτυρο, την παρμεζάνα και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύετε και αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 2 λεπτά.
Σερβίρετε το ριζότο σε πιάτα, διακοσμώντας το κάθε πιάτο με ένα κομματάκι δεντρολίβανο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τις Αγκινάρες σε αλατισμένο νερό με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Τις στραγγίζετε και τις κόβετε σε φέτες.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε τα Κρεμμύδια περίπου για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε τα κυβάκια της πιπεριάς και τα φυλλαράκια δεντρολίβανου και σοτάρετε για 2 λεπτά επιπλέον.

Βήμα 3

Ρίχνετε το ρύζι και το ανακατεύετε για λίγο μαζί με τα λαχανικά μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί, προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού, αλατοπίπερο και το 1/3 του ζωμού των λαχανικών.

Βήμα 4

Σιγοβράζετε το φαγητό ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο σχεδόν το ζωμό. Συμπληρώνετε άλλο 1/3 ζωμού και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλο το ζωμό, το ρύζι σας να μαγειρευτεί, ο κόκκος να κρατά λίγο στο εσωτερικό του και το ριζότο να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

Βήμα 5

Προσθέτετε τις Αγκινάρες στο φαγητό λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ώστε να πάρουν μια τελευταία βράση μαζί όλα τα υλικά.

Βήμα 6

Τέλος, ρίχνετε το βούτυρο, την παρμεζάνα και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύετε και αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 2 λεπτά.

Βήμα 7

Σερβίρετε το ριζότο σε πιάτα, διακοσμώντας το κάθε πιάτο με ένα κομματάκι δεντρολίβανο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb