Οι αγκινάρες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και είναι καλή πηγή βιταμινών Α και C, καθώς και βιταμινών συμπλέγματος Β, ασβεστίου και φωσφόρου.
Υλικά
- 1 συσκευασία Αγκινάρες ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ 600γρ.
- ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας Κρεμμύδι ψιλοκομμένο ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
- 1 κρεμμύδι μέτριο, σε λεπτές φέτες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης μικρές, σε καρεδάκια
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανο + μερικά κλαράκια ολόκληρα
- 1½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα καλής ποιότητας
- 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών καυτό από κύβο βιολογικό
- 4 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις Αγκινάρες σε αλατισμένο νερό με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Τις στραγγίζετε και τις κόβετε σε φέτες.Βήμα 2
Στο μεταξύ ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε τα Κρεμμύδια περίπου για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε τα κυβάκια της πιπεριάς και τα φυλλαράκια δεντρολίβανου και σοτάρετε για 2 λεπτά επιπλέον.Βήμα 3
Ρίχνετε το ρύζι και το ανακατεύετε για λίγο μαζί με τα λαχανικά μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί, προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού, αλατοπίπερο και το 1/3 του ζωμού των λαχανικών.Βήμα 4
Σιγοβράζετε το φαγητό ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο σχεδόν το ζωμό. Συμπληρώνετε άλλο 1/3 ζωμού και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλο το ζωμό, το ρύζι σας να μαγειρευτεί, ο κόκκος να κρατά λίγο στο εσωτερικό του και το ριζότο να αποκτήσει κρεμώδη υφή.Βήμα 5
Προσθέτετε τις Αγκινάρες στο φαγητό λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ώστε να πάρουν μια τελευταία βράση μαζί όλα τα υλικά.Βήμα 6
Τέλος, ρίχνετε το βούτυρο, την παρμεζάνα και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύετε και αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 2 λεπτά.Βήμα 7
Σερβίρετε το ριζότο σε πιάτα, διακοσμώντας το κάθε πιάτο με ένα κομματάκι δεντρολίβανο.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb