RIGANOKEFTEDES
clock icon
40'

Ριγανοκεφτέδες με ντοματένια σάλτσα

Υλικά

    Για τους κεφτέδες

  • 1 κιλό κιµά µοσχαρίσιο
  • 4-5 φέτες µπαγιάτικο ψωµί, µουλιασµένο και καλά στυµµένο
  • 2 κρεµµύδια µεγάλα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
  • ½ φλιτζάνι δυόσµο ψιλοκοµµένο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή ή φυλλαράκια φρέσκιας, ψιλοκοµµένα
  • 1 ντοµάτα µέτρια, τριµµένη
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριµµένο
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριµµένο
  • Για το πανάρισµα και το τηγάνισµα

  • αλεύρι
  • 3 αβγά ελαφρά χτυπηµένα
  • ελαιόλαδο
  • φρυγανιά τριµµένη

Τους φτιάχνει µια Μυτιληνιά φίλη µου και τους σερβίρει περασµένους τρεις τέσσερις µαζί σε ξυλαράκια από ρίγανη. Τους πανάρει πριν τους τηγανίσει και τους σερβίρει µαζί µε ντοµατένια σαλτσούλα.

Βάζετε σε ένα µπολ τον κιµά και το µουλιασµένο ψωµί. Χτυπάτε στο µπλέντερ τα κρεµµύδια, τα σκόρδα, το µαϊντανό και το δυόσµο µέχρι να γίνουν πολτός. Τα προσθέτετε στον κιµά µαζί µε τη ρίγανη, το λάδι, το τριµµένο τυρί και την ντοµάτα και αλατοπιπερώνετε. Ζυµώνετε καλά το µίγµα και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Πλάθετε το µίγµα σε µικρά κεφτεδάκια και τα κυλάτε στο αλεύρι. Τα περνάτε ανά τρία στα ξυλαράκια της ρίγανης.

Βουτάτε τα «σουβλάκια» µε τα κεφτεδάκια στα χτυπηµένα αβγά και κατόπιν στην τριµµένη φρυγανιά και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι µέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Σερβίρετε τους ριγανοκεφτέδες µαζί µε πατάτες τηγανητές και τους περιχύνετε ελαφρά µε σάλτσα ντοµάτας.

Φωτογραφία: Kων/νος Καφιρης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε ένα µπολ τον κιµά και το µουλιασµένο ψωµί. Χτυπάτε στο µπλέντερ τα κρεµµύδια, τα σκόρδα, το µαϊντανό και το δυόσµο µέχρι να γίνουν πολτός. Τα προσθέτετε στον κιµά µαζί µε τη ρίγανη, το λάδι, το τριµµένο τυρί και την ντοµάτα και αλατοπιπερώνετε. Ζυµώνετε καλά το µίγµα και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 2

Πλάθετε το µίγµα σε µικρά κεφτεδάκια και τα κυλάτε στο αλεύρι. Τα περνάτε ανά τρία στα ξυλαράκια της ρίγανης.

Βήμα 3

Βουτάτε τα «σουβλάκια» µε τα κεφτεδάκια στα χτυπηµένα αβγά και κατόπιν στην τριµµένη φρυγανιά και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι µέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Σερβίρετε τους ριγανοκεφτέδες µαζί µε πατάτες τηγανητές και τους περιχύνετε ελαφρά µε σάλτσα ντοµάτας.

Φωτογραφία: Kων/νος Καφιρης - Food Styling: Αντωνία Κατή