Βάλτε αποβραδίς τα ρεβίθια στο μούσκιο, γιατί θα τα κάνουμε σαλάτα. Μια σαλάτα αλλιώτικη, που μπορεί να περιμένει υπομονετικά στο ψυγείο μερικές μέρες και να γίνει ακόμα πιο πλούσια σε αρώματα, μπορεί να συνοδεύσει ένα ψητό ψάρι ή κάποιο κρεατικό ή να γίνει από μόνη της πλήρες γεύμα.
Υλικά
- 300γρ. ρεβίθια μουσκεμένα σε νερό αποβραδίς
- ½ φλιτζάνι μαύρες ελιές γλυκές (όχι ξιδάτες) χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
- ½ φλιτζάνι χοντροελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ολόκληρο
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο ή ξερό τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
- 1/2 φλιτζάνι πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κύβους
- 1 λεμόνι, το χυμό
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι,πιπέρι
Tips
- Όσο μένει η σαλάτα τόσο πιο γευστική γίνεται, οπότε καλύτερα να την ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό με τη δάφνη, το κρεμμύδι και το μπαχάρι μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε, αφαιρείτε τη δάφνη, το κρεμμύδι και το μπαχάρι και αφήνετε να κρυώσουν.Βήμα 2
Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι και το λεμόνι. Προσθέτετε τα ρεβίθια, τις πιπεριές Φλωρίνης, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε μαζί το λάδι και το λεμόνι και τα προσθέτετε στη σαλάτα. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι, λεμόνι ή λάδι ανάλογα με τη γεύση που θέλετε. Τοποθετείτε τη σαλάτα σε μπολ και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε. Αν θέλετε, γαρνίρετε με φέτες λεμονιού.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή