psomi-me-tsai-tou-vounou
clock icon
60'

Ψωμί με τσάι του βουνού

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι σκληρό (ή 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 200γρ. αλεύρι σταρένιο)
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1-1½ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 8-10 κλωνάρια τσάι του βουνού (περίπου 8γρ.)
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα και λουλούδια από τσάι του βουνού ψιλοκομμένα

Σε αυτή την ιδιαίτερη συνταγή για ψωμί αναδεικνύεται το άρωμα του τσαγιού με τα ψιλοκομμένα φύλλα του.

Βράζετε τα κλωνάρια από το τσάι με ένα φλιτζάνι από το νερό για 5 λεπτά και αφήνετε 10 λεπτά να εκχυλίσει το άρωμά του και να κρυώσει μέχρι να είναι χλιαρό. Το στραγγίζετε και το βάζετε σε μπολάκι.
Διαλύετε τη μαγιά στο τσάι και προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη. Αφήνετε στην άκρη μέχρι να αφρίσει λίγο.
Βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μικρό τηγανάκι και προσθέτετε το ψιλοκομμένο τσάι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αφήσει το τσάι το άρωμα του. Σβήνετε τη φωτιά αμέσως και αφήνετε στην άκρη λίγο να κρυώσει.
Κρατάτε ένα φλιτζάνι αλεύρι στην άκρη και βάζετε το υπόλοιπο σε μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ αν χρησιμοποιήσετε το μίξερ με το εξάρτημα για ζύμη ψωμιού για να ζυμώσετε το ψωμί σας). Κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτετε το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το λάδι μαζί με το ψιλοκομμένο τσάι. Προσθέτετε τη μαγιά και αρχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Προσθέτετε εναλλάξ το υπόλοιπο αλεύρι και όσο χλιαρό νερό χρειάζεται και ζυμώνετε αρκετή ώρα μέχρι για να γίνει μια εύπλαστη μαλακιά ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και πλάθετε δύο μακρόστενα μπαστουνάκια.
Βρέχετε τα μπαστουνάκια με λίγο νερό και τα πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο τσάι πιέζοντάς το να κολλήσει καλά στη ζύμη. Μεταφέρετε τα μπαστουνάκια σε δύο λαδωμένες στενόμακρες φόρμες ψωμιού. Τα σκεπάζετε με χοντρή πετσέτα και τα αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (1 ώρα περίπου).
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Ψήνετε τα ψωμάκια για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνετε για περίπου 25-30 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν τα ξεφουρνίσετε τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα ξεφορμάρετε. Τα τυλίγετε με πετσέτα μέχρι να κρυώσουν τελείως πριν τα κόψετε.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τα κλωνάρια από το τσάι με ένα φλιτζάνι από το νερό για 5 λεπτά και αφήνετε 10 λεπτά να εκχυλίσει το άρωμά του και να κρυώσει μέχρι να είναι χλιαρό. Το στραγγίζετε και το βάζετε σε μπολάκι.

Βήμα 2

Διαλύετε τη μαγιά στο τσάι και προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη. Αφήνετε στην άκρη μέχρι να αφρίσει λίγο.

Βήμα 3

Βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μικρό τηγανάκι και προσθέτετε το ψιλοκομμένο τσάι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αφήσει το τσάι το άρωμα του. Σβήνετε τη φωτιά αμέσως και αφήνετε στην άκρη λίγο να κρυώσει.

Βήμα 4

Κρατάτε ένα φλιτζάνι αλεύρι στην άκρη και βάζετε το υπόλοιπο σε μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ αν χρησιμοποιήσετε το μίξερ με το εξάρτημα για ζύμη ψωμιού για να ζυμώσετε το ψωμί σας). Κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτετε το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το λάδι μαζί με το ψιλοκομμένο τσάι. Προσθέτετε τη μαγιά και αρχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Βήμα 5

Προσθέτετε εναλλάξ το υπόλοιπο αλεύρι και όσο χλιαρό νερό χρειάζεται και ζυμώνετε αρκετή ώρα μέχρι για να γίνει μια εύπλαστη μαλακιά ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και πλάθετε δύο μακρόστενα μπαστουνάκια.

Βήμα 6

Βρέχετε τα μπαστουνάκια με λίγο νερό και τα πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο τσάι πιέζοντάς το να κολλήσει καλά στη ζύμη. Μεταφέρετε τα μπαστουνάκια σε δύο λαδωμένες στενόμακρες φόρμες ψωμιού. Τα σκεπάζετε με χοντρή πετσέτα και τα αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (1 ώρα περίπου).

Βήμα 7

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Ψήνετε τα ψωμάκια για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνετε για περίπου 25-30 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν τα ξεφουρνίσετε τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα ξεφορμάρετε. Τα τυλίγετε με πετσέτα μέχρι να κρυώσουν τελείως πριν τα κόψετε.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή