RoastedChick1
clock icon
1:25'

Ψητό κοτόπουλο με δεντρολίβανο και θαλασσινό αλάτι

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο, 1.500γρ. περίπου
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι θαλασσινό
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο μόνο τις βελόνες + μερικά κλαδάκια ολόκληρα
  • ελαιόλαδο

Κλασικό, αγαπημένο και η κατάλληλη πρόταση για το καθημερινό και κυριακάτικο τραπέζι! Δοκιμάστε το κοτόπουλο με δεντρολίβανο!

Μία μέρα πριν μαγειρέψετε το κοτόπουλο, το τρίβετε παντού με το αλάτι και το δεντρολίβανο. Το βάζετε σε μεγάλη πλαστική σακούλα ειδική για αποθήκευση σε ψυγείο, τη σφραγίζετε και το αφήνετε όλη νύχτα στο ψυγείο. Εναλλακτικά, το τοποθετείτε στο ψυγείο μέσα σε ταψί και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.
Την επομένη, σκουπίζετε κατάλοιπα αλατιού και δεντρολίβανου με χαρτί κουζίνας και αφήνετε το κοτόπουλο έξω από το ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα.
Αλείφετε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο. Σκορπίζετε κλαδάκια δεντρολίβανου μέσα και γύρω από το κοτόπουλο. Το βάζετε σε ταψί και το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας, η πέτσα του να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανή. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί το κοτόπουλο τρυπώντας το πιο χοντρό μέρος στο μπούτι. Οι χυμοί πρέπει να βγαίνουν καθαροί. Αν όχι, το ψήνετε για 10 λεπτά επιπλέον.
Ξεφουρνίζετε το κοτόπουλο και το αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά καλυμμένο ελαφρώς με αλουμινόχαρτο πριν το κόψετε και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μία μέρα πριν μαγειρέψετε το κοτόπουλο, το τρίβετε παντού με το αλάτι και το δεντρολίβανο. Το βάζετε σε μεγάλη πλαστική σακούλα ειδική για αποθήκευση σε ψυγείο, τη σφραγίζετε και το αφήνετε όλη νύχτα στο ψυγείο. Εναλλακτικά, το τοποθετείτε στο ψυγείο μέσα σε ταψί και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.

Βήμα 2

Την επομένη, σκουπίζετε κατάλοιπα αλατιού και δεντρολίβανου με χαρτί κουζίνας και αφήνετε το κοτόπουλο έξω από το ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα.

Βήμα 3

Αλείφετε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο. Σκορπίζετε κλαδάκια δεντρολίβανου μέσα και γύρω από το κοτόπουλο. Το βάζετε σε ταψί και το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας, η πέτσα του να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανή. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί το κοτόπουλο τρυπώντας το πιο χοντρό μέρος στο μπούτι. Οι χυμοί πρέπει να βγαίνουν καθαροί. Αν όχι, το ψήνετε για 10 λεπτά επιπλέον.

Βήμα 4

Ξεφουρνίζετε το κοτόπουλο και το αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά καλυμμένο ελαφρώς με αλουμινόχαρτο πριν το κόψετε και σερβίρετε.