piperies-gemistes-me-salata-gaurou-anoigma
clock icon
35'

Ψητές πιπεριές Φλωρίνης με μαριναρισμένο γαύρο

Υλικά

  • 6 πιπεριές Φλωρίνης μέτριες
  • 200γρ. έτοιμο μαριναρισμένο γαύρο (ή τον φτιάχνετε μόνοι σας), κομμένο στα τρία
  • 3 ντομάτες μικρές και σφιχτές (προτιμότερο πομοντόρια)
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη, χοντροκομμένη
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 80γρ. παξιμάδια ολικής αλέσεως (κρητικούς ντάκους), χοντροτριμμένα
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1-2 κουτ. γλυκού ξίδι (από κρασί)
  • 1-2 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε 6 μεγάλα κομμάτια στρογγυλού σχήματος
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γαύρο με βρασμένο χταπόδι ή άλλα θαλασσινά, καθώς και με φέτα κομμένη σε κυβάκια.

Η δροσερή και αρωματική σαλάτα γαύρου γίνεται ιδανική γέμιση για τις ψητές πιπεριές, δημιουργώντας ένα νόστιμο και πολύ αρωματικό μεζέ για να συνοδέψετε ούζο και τσίπουρο.

Πλένετε τις πιπεριές, τις αλείφετε με λίγο λάδι και τις τοποθετείτε σε ταψί. Τις ψήνετε σε δυνατό φούρνο στους 220οC για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντάς τες μέχρι να ψηθούν από όλες τις πλευρές και να σκάσει η φλούδα τους. Εναλλακτικά, τις βάζετε στο γκριλ του φούρνου και τις ψήνετε από όλες τις πλευρές μέχρι να μαυρίσουν και να σκάσει η φλούδα τους.

Τις βγάζετε από το φούρνο, τις σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη για να μαλακώσει η φλούδα τους και τις αφήνετε να κρυώσουν. Αφαιρείτε τη φλούδα κρατώντας το κοτσάνι και τραβώντας προσεκτικά για να μη σκιστούν οι πιπεριές. Κόβετε το κοτσάνι μετά και αφαιρείτε τους εσωτερικούς σπόρους.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Κόβετε τις ντομάτες σε κυβάκια και τις βάζετε σε στραγγιστήρι να φύγει το περισσότερο από το νερό τους. Σε μέτριο μπολ ανακατεύετε το γαύρο με τις ντομάτες, την κάππαρη, το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε στο τέλος τα παξιμάδια, μία κουταλιά της σούπας από το λάδι και ανακατεύετε καλά.

Γεμίζετε τις πιπεριές με το μίγμα και κλείνετε το άνοιγμα με ένα στρογγυλό κομμάτι από την πράσινη πιπεριά. Τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Χτυπάτε το υπόλοιπο λάδι με το ξίδι και περιχύνετε τις πιπεριές. Αν θέλετε, τις γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τις πιπεριές, τις αλείφετε με λίγο λάδι και τις τοποθετείτε σε ταψί. Τις ψήνετε σε δυνατό φούρνο στους 220οC για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντάς τες μέχρι να ψηθούν από όλες τις πλευρές και να σκάσει η φλούδα τους. Εναλλακτικά, τις βάζετε στο γκριλ του φούρνου και τις ψήνετε από όλες τις πλευρές μέχρι να μαυρίσουν και να σκάσει η φλούδα τους.

Βήμα 2

Τις βγάζετε από το φούρνο, τις σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη για να μαλακώσει η φλούδα τους και τις αφήνετε να κρυώσουν. Αφαιρείτε τη φλούδα κρατώντας το κοτσάνι και τραβώντας προσεκτικά για να μη σκιστούν οι πιπεριές. Κόβετε το κοτσάνι μετά και αφαιρείτε τους εσωτερικούς σπόρους.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Κόβετε τις ντομάτες σε κυβάκια και τις βάζετε σε στραγγιστήρι να φύγει το περισσότερο από το νερό τους. Σε μέτριο μπολ ανακατεύετε το γαύρο με τις ντομάτες, την κάππαρη, το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε στο τέλος τα παξιμάδια, μία κουταλιά της σούπας από το λάδι και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Γεμίζετε τις πιπεριές με το μίγμα και κλείνετε το άνοιγμα με ένα στρογγυλό κομμάτι από την πράσινη πιπεριά. Τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Χτυπάτε το υπόλοιπο λάδι με το ξίδι και περιχύνετε τις πιπεριές. Αν θέλετε, τις γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή