Ένα πιάτο ελαφρύ, νόστιμο και θρεπτικό.
Υλικά
- 800γρ. φιλέτα ψαριού από γαλέο, λαβράκι ή μυλοκόπι ή παρόμοιο ψάρι
- 1 καρότο μέτριο
- 1 κλωνάρι σέλινο
- 1 φύλλο δάφνης
- ⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί
- 2 φλιτζάνια νερό
- αλάτι, πιπέρι
- ⅓ φλιτζανιού ταχίνι
- 150γρ. ρόκα καθαρισμένη, πλυμένη
- 1 μεγάλο αβοκάντο ώριμο, καθαρισμένο, σε κύβους
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ¼ φλιτζανιού νερό (περίπου)
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα ταχινιού
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε το ψάρι: Βάζετε το νερό να βράσει σε κατσαρόλα όπου χωράει τρυπητό καλαθάκι για ατμό. Προσθέτετε το καρότο, το σέλινο, τη δάφνη και το κρασί. Αφήνετε να βράσουν για 8 λεπτά και τοποθετείτε το καλαθάκι. Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα και τα τοποθετείτε στο καλαθάκι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το ψάρι να ψηθεί στον ατμό για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει.Βήμα 2
Βγάζετε το ψάρι προσεκτικά σε πιατέλα και το κρατάτε ζεστό. Αν θέλετε, μπορείτε να κόψετε το καρότο και το σέλινο σε κυβάκια και να τα βάλετε γύρω από το ψάρι για γαρνίρισμα. Φυλάτε το ζωμό για άλλη χρήση αν επιθυμείτε.Βήμα 3
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Τοποθετείτε τη ρόκα σε κατσαρολάκι και τη βράζετε στο νερό που θα βγάλει η ίδια μέχρι να μαραθεί. Τη στραγγίζετε καλά.Βήμα 4
Βάζετε όλα τα υλικά της σάλτσας στο μπλέντερ εκτός από το νερό. Τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πήξει το μίγμα (θα γίνει πολύ πηχτό). Προσθέτετε τμηματικά όσο από το νερό χρειάζεται μέχρι να πάρετε μια λεία και παχύρρευστη σάλτσα.Βήμα 5
Περιχύνετε το ψάρι με ελάχιστη σάλτσα και την υπόλοιπη τη σερβίρετε σε σαλτσιέρα για να συνοδεύσετε το φαγητό. Ακόμα, μπορείτε να συνοδεύσετε το ψάρι και με στρογγυλές πατατούλες, επίσης ψημένες στον ατμό.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης- Food Styling: Αντωνία Κατή