psari-athinaiki-magioneza1

Υλικά

  • 1 ψάρι, 1½ κιλό περίπου κατάλληλο για βραστό (π.χ. σφυρίδα, συναγρίδα, μπακαλιάρο, ροφό)
  • 4 πατάτες μεγάλες, καθαρισμένες
  • 3 καρότα μεγάλα, καθαρισμένα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, καθαρισμένο
  • 4-5 κλαράκια σέλινο
  • 2 κουτ. σούπας κάπαρη ξαρμυρισμένη
  • 6 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα & μερικά για τη διακόσμηση
  • 2 αβγά βραστά σφιχτά, σε λεπτές φέτες
  • 250γρ. Μαγιονέζα Ομοσπονδία

Tips

  • Την όλη διαδικασία μπορείτε να κάνετε και στο μπλέντερ ακολουθώντας την ίδια σειρά. Φυλάτε την μαγιονέζα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε. Να θυμάστε πως είναι φρέσκια και πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 2-3 μέρες το πολύ.

Τη δεκαετία του ’60 έκανε θραύση στα αστικά τραπέζια και κάθε καλή νοικοκυρά φρόντιζε να διακοσμεί το ψάρι της με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Βάζετε τον καλό σας τον ψαρά να σας καθαρίσει το ψάρι. Εσείς το ξεπλένετε καλά με κρύο νερό και, αν είναι μεγάλο, το κόβετε στη μέση.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα δύο λίτρα νερό, ρίχνετε τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλινο.
Αφού βράσει η σούπα και περάσει ½ ώρα επιπλέον, ρίχνετε μέσα και το ψάρι. Το βράζετε για 20 λεπτά περίπου και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Με δύο τρυπητές κουτάλες βγάζετε όλα τα λαχανικά από την κατσαρόλα και τα βάζετε σε πιατέλα. Τα αφήνετε να κρυώσουν. Σουρώνετε το ζουμί από την κατσαρόλα και όποτε θέλετε κάνετε με αυτό μια υπέροχη ψαρόσουπα.
Παίρνετε στα χέρια σας τα δύο κομμάτια του ψαριού και, φροντίζοντας να κρατήσετε ανέπαφα το κεφάλι και την ουρά του ψαριού γιατί θα τα χρησιμοποιήσετε στη διακόσμηση, αρχίζετε να τα ξεψαχνίζετε αφαιρώντας τα κοκαλάκια και το δέρμα. Βάζετε όλο το ψαχνό σε ένα μεγάλο μπολ.
Κόβετε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους. Ρίχνετε τα λαχανικά στο μπολ με το ψαχνό του ψαριού και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε την κάπαρη και τα ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί και ανακατεύετε. Αδειάζετε τη μισή Μαγιονέζα μέσα στο μίγμα του ψαριού.
Παίρνετε μια οβάλ πιατέλα, στη μια κορυφή της βάζετε το κεφάλι του ψαριού και στο τέλος της βάζετε την ουρίτσα. Ενδιάμεσα «χτίζετε» όλο το ψαχνό με τη μαγιονέζα δίνοντάς του το σχήμα ψαριού με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Περιχύνετε το ψάρι με την υπόλοιπη μαγιονέζα και διακοσμείτε περιμετρικά με τις ροδέλες του αβγού αλλά και με μερικά αγγουράκια τουρσί. Φυλάτε το ψάρι στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Τina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τον καλό σας τον ψαρά να σας καθαρίσει το ψάρι. Εσείς το ξεπλένετε καλά με κρύο νερό και, αν είναι μεγάλο, το κόβετε στη μέση.

Βήμα 2

Βάζετε σε μια κατσαρόλα δύο λίτρα νερό, ρίχνετε τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλινο.

Βήμα 3

Αφού βράσει η σούπα και περάσει ½ ώρα επιπλέον, ρίχνετε μέσα και το ψάρι. Το βράζετε για 20 λεπτά περίπου και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Βήμα 4

Με δύο τρυπητές κουτάλες βγάζετε όλα τα λαχανικά από την κατσαρόλα και τα βάζετε σε πιατέλα. Τα αφήνετε να κρυώσουν. Σουρώνετε το ζουμί από την κατσαρόλα και όποτε θέλετε κάνετε με αυτό μια υπέροχη ψαρόσουπα.

Βήμα 5

Παίρνετε στα χέρια σας τα δύο κομμάτια του ψαριού και, φροντίζοντας να κρατήσετε ανέπαφα το κεφάλι και την ουρά του ψαριού γιατί θα τα χρησιμοποιήσετε στη διακόσμηση, αρχίζετε να τα ξεψαχνίζετε αφαιρώντας τα κοκαλάκια και το δέρμα. Βάζετε όλο το ψαχνό σε ένα μεγάλο μπολ.

Βήμα 6

Κόβετε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους. Ρίχνετε τα λαχανικά στο μπολ με το ψαχνό του ψαριού και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε την κάπαρη και τα ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί και ανακατεύετε. Αδειάζετε τη μισή Μαγιονέζα μέσα στο μίγμα του ψαριού.

Βήμα 7

Παίρνετε μια οβάλ πιατέλα, στη μια κορυφή της βάζετε το κεφάλι του ψαριού και στο τέλος της βάζετε την ουρίτσα. Ενδιάμεσα «χτίζετε» όλο το ψαχνό με τη μαγιονέζα δίνοντάς του το σχήμα ψαριού με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Περιχύνετε το ψάρι με την υπόλοιπη μαγιονέζα και διακοσμείτε περιμετρικά με τις ροδέλες του αβγού αλλά και με μερικά αγγουράκια τουρσί. Φυλάτε το ψάρι στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Τina Webb