Αργομαγειρεμένη προβατίνα που λιώνει στο στόμα. Η ουσία της ελληνικής κουζίνας αποτυπωμένη σε ένα πιάτο με απλά υλικά, αυθεντική γεύση και αρώματα που ξυπνούν μνήμες

Υλικά
- 1,5 κιλό προβατίνα μπούτι
- ε.π. ελαιόλαδο
- 3 πράσα λεπτοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 10 αγκινάρες καθαρισμένες
- 3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε τέταρτα
- 2 ματσάκια μυρώνια, κομμένα
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες, κομμένες
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 3 λεμόνια, τον χυμό
- 4-5 λεμονόφυλλα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες; 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια περίπου των 50 γρ. το καθένα. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρέας σε δόσεις για να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.
Βήμα 2
Έπειτα προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για ακόμα 2΄. Προσθέτουμε νερό ίσα να καλυφθεί το κρέας και σιγοβράζουμε για περίπου 1,5 ώρα με κλειστό το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Βήμα 3
Έπειτα προσθέτουμε τους πάτους από τις αγκινάρες, τις πατάτες και σιγοβράζουμε για ακόμα 20΄. Στα τελευταία 5΄ προσθέτουμε τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τον άνηθο. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, εκτός φωτιάς προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα
λεμονόφυλλα.
Βήμα 4
Διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας επιπλέον αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί, αφήνουμε για 15΄ να βγάλουν το άρωμα τα λεμονόφυλλα, τα αφαιρούμε και σερβίρουμε.