probatina-1
clock icon
2:30'

Προβατίνα λεμονάτη με μυρωδικά και αγκινάρες

Υλικά

    Μερίδες; 4

  • 1,5 κιλό προβατίνα μπούτι
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 πράσα λεπτοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 10 αγκινάρες καθαρισμένες
  • 3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε τέταρτα
  • 2 ματσάκια μυρώνια, κομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες, κομμένες
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 3 λεμόνια, τον χυμό
  • 4-5 λεμονόφυλλα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Αργομαγειρεμένη προβατίνα που λιώνει στο στόμα. Η ουσία της ελληνικής κουζίνας αποτυπωμένη σε ένα πιάτο με απλά υλικά, αυθεντική γεύση και αρώματα που ξυπνούν μνήμες

Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια περίπου των 50 γρ. το καθένα. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρέας σε δόσεις για να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.

Έπειτα προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για ακόμα 2΄. Προσθέτουμε νερό ίσα να καλυφθεί το κρέας και σιγοβράζουμε για περίπου 1,5 ώρα με κλειστό το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Έπειτα προσθέτουμε τους πάτους από τις αγκινάρες, τις πατάτες και σιγοβράζουμε για ακόμα 20΄. Στα τελευταία 5΄ προσθέτουμε τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τον άνηθο. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, εκτός φωτιάς προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα
λεμονόφυλλα.

Διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας επιπλέον αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί, αφήνουμε για 15΄ να βγάλουν το άρωμα τα λεμονόφυλλα, τα αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια περίπου των 50 γρ. το καθένα. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρέας σε δόσεις για να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.

Βήμα 2

Έπειτα προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για ακόμα 2΄. Προσθέτουμε νερό ίσα να καλυφθεί το κρέας και σιγοβράζουμε για περίπου 1,5 ώρα με κλειστό το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Βήμα 3

Έπειτα προσθέτουμε τους πάτους από τις αγκινάρες, τις πατάτες και σιγοβράζουμε για ακόμα 20΄. Στα τελευταία 5΄ προσθέτουμε τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τον άνηθο. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, εκτός φωτιάς προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα
λεμονόφυλλα.

Βήμα 4

Διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας επιπλέον αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί, αφήνουμε για 15΄ να βγάλουν το άρωμα τα λεμονόφυλλα, τα αφαιρούμε και σερβίρουμε.