profiterol-fraoula
clock icon
1:5'

Προφιτερόλ με σος φράουλας

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 240ml νερό (περίπου 1 ποτήρι)
  • 65γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 125γρ. αλεύρι
  • 5 αβγά
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι, ελάχιστο
  • Για τη sauce φράουλας

  • 400γρ. φράουλες
  • 150γρ. ζάχαρη
  • Για το γαρνίρισμα

  • παγωτό βανίλια
  • φράουλες φρέσκιες, μικρές

Μια καλοκαιρινή παραλλαγή του γνωστού μας προφιτερόλ… Τα σου γεμίζουν με παγωτό βανίλια και η δροσερή φράουλα αντικαθιστά τη σοκολάτα. Άρωμα, χρώμα και πάθος σε έναν ακαταμάχητο συνδυασμό!

Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη: Βράζετε σε κατσαρόλα το νερό με ελάχιστο αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Προσθέτετε όλο το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά, μέχρι το μίγμα να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε ένα αβγό συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν απορροφηθεί εντελώς από το μίγμα, προσθέτετε τρία αβγά ακόμα (ένα ένα) ανακατεύοντας πάντα ζωηρά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους στους 200οC.
Βάζετε τη ζύμη σε κορνέ. Σε βουτυρωμένο ταψί ή σε ταψί σκεπασμένο με λαδόχαρτο απλώνετε μικρές ποσότητες ζύμης και σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Χτυπάτε το τελευταίο αβγό με λίγο γάλα, αλείφετε τα σου και τα ψήνετε στον φούρνο για 25-30 λεπτά. Όταν ψηθούν και φουσκώσουν σβήνετε το φούρνο, ανοίγετε την πόρτα και τα αφήνετε μέσα για 5 λεπτά ακόμα. Έπειτα τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Για τη sauce: Χτυπάτε στο μπλέντερ τη ζάχαρη με τις φράουλες μέχρι να λιώσουν. Διατηρείτε τη sauce στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
Ανοίγετε τα σου στη μέση και τα γεμίζετε με παγωτό. Τα κλείνετε και τα τοποθετείτε σε πιατέλα σε σχήμα πυραμίδας. Περιχύνετε με λίγη sauce -την υπόλοιπη τη σερβίρετε σε σαλτσιέρα- και γαρνίρετε με ολόκληρες φράουλες.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη: Βράζετε σε κατσαρόλα το νερό με ελάχιστο αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Προσθέτετε όλο το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά, μέχρι το μίγμα να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.

Βήμα 2

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε ένα αβγό συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν απορροφηθεί εντελώς από το μίγμα, προσθέτετε τρία αβγά ακόμα (ένα ένα) ανακατεύοντας πάντα ζωηρά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους στους 200οC.

Βήμα 3

Βάζετε τη ζύμη σε κορνέ. Σε βουτυρωμένο ταψί ή σε ταψί σκεπασμένο με λαδόχαρτο απλώνετε μικρές ποσότητες ζύμης και σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Χτυπάτε το τελευταίο αβγό με λίγο γάλα, αλείφετε τα σου και τα ψήνετε στον φούρνο για 25-30 λεπτά. Όταν ψηθούν και φουσκώσουν σβήνετε το φούρνο, ανοίγετε την πόρτα και τα αφήνετε μέσα για 5 λεπτά ακόμα. Έπειτα τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 4

Για τη sauce: Χτυπάτε στο μπλέντερ τη ζάχαρη με τις φράουλες μέχρι να λιώσουν. Διατηρείτε τη sauce στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Βήμα 5

Ανοίγετε τα σου στη μέση και τα γεμίζετε με παγωτό. Τα κλείνετε και τα τοποθετείτε σε πιατέλα σε σχήμα πυραμίδας. Περιχύνετε με λίγη sauce -την υπόλοιπη τη σερβίρετε σε σαλτσιέρα- και γαρνίρετε με ολόκληρες φράουλες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb