Peinirli

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 200 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 12 γρ. μαγιά νωπή
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή
  • 230 ml χλιαρό νερό
  • 100 ml χλιαρό γάλα
  • 45 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση (2 ειδών):

  • 400 γρ. γραβιέρα ή κασέρι
  • 100 γρ. τσαλαφούτι
  • 100 ml γάλα
  • 200 γρ. σάλτσα κιμά
  • Για την επάλειψη:

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο

Φτιάχνουμε πεντανόστιμο πεϊνιρλί και το γεμίζουμε με τα αγαπημένα μας τυριά: γραβιέρα, κασέρι, και τσαλαφούτι ή με λαχταριστή σάλτσα κιμά.

Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα άλευρα και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και το γάλα. Αφήνουμε 10΄ στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Κατόπιν ξεκινάμε το ζύμωμα με γάντζο και προσθέτουμε το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο με το αλάτι. Ζυμώνουμε για 5΄ μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και ελαφρώς υγρή.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη για 4΄ σε ζεστό σημείο, χωρίς ρεύμα αέρα, για να διπλασιαστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσια κομμάτια, σε αλευρωμένο πάγκο, και με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε κάθε ζυμαράκι σε οβάλ σχήμα με πάχος περίπου 0,5 εκ. Μεταφέρουμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Απλώνουμε στις άκρες τριμμένη γραβιέρα, γυρίζουμε και κλείνουμε πιέζοντας, δηλαδή δημιουργούμε έναν κόθρο γεμιστό. Τραβάμε τις 2 άκρες και τις στρίβουμε, δίνοντας στα πεϊνιρλί σχήμα «βαρκούλα». Ανακατεύουμε το τσαλαφούτι με το γάλα και γεμίζουμε τα πεϊνιρλί ή προσθέτουμε και τον κιμά.

Πασπαλίζουμε κάθε πεϊνιρλί με όση γραβιέρα μάς έχει περισσέψει. Ψήνουμε για 25΄ προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στο χαμηλότερη θέση του φούρνου.

Όσο είναι ζεστά από τον φούρνο, τα αλείφουμε καλά με το μαλακό βούτυρο και σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα άλευρα και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και το γάλα. Αφήνουμε 10΄ στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Κατόπιν ξεκινάμε το ζύμωμα με γάντζο και προσθέτουμε το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο με το αλάτι. Ζυμώνουμε για 5΄ μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και ελαφρώς υγρή.

Βήμα 2

Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη για 4΄ σε ζεστό σημείο, χωρίς ρεύμα αέρα, για να διπλασιαστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσια κομμάτια, σε αλευρωμένο πάγκο, και με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε κάθε ζυμαράκι σε οβάλ σχήμα με πάχος περίπου 0,5 εκ. Μεταφέρουμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Βήμα 3

Απλώνουμε στις άκρες τριμμένη γραβιέρα, γυρίζουμε και κλείνουμε πιέζοντας, δηλαδή δημιουργούμε έναν κόθρο γεμιστό. Τραβάμε τις 2 άκρες και τις στρίβουμε, δίνοντας στα πεϊνιρλί σχήμα «βαρκούλα». Ανακατεύουμε το τσαλαφούτι με το γάλα και γεμίζουμε τα πεϊνιρλί ή προσθέτουμε και τον κιμά.

Βήμα 4

Πασπαλίζουμε κάθε πεϊνιρλί με όση γραβιέρα μάς έχει περισσέψει. Ψήνουμε για 25΄ προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στο χαμηλότερη θέση του φούρνου.

Βήμα 5

Όσο είναι ζεστά από τον φούρνο, τα αλείφουμε καλά με το μαλακό βούτυρο και σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη