Ένα από τα πιο διάσημα, παραδοσιακά γλυκά της Πορτογαλίας, το Pão de Ló είναι ένα αέρινο κέικ σαν παντεσπάνι, με χρυσοκίτρινη κρούστα. Ιδανικό για να συνοδέψετε τον καφέ και το τσάι σας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, καλύπτετε όλη την επιφάνεια με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βουτυρώνετε και το χαρτί.
Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα αβγά με το αλάτι και χτυπάτε πολύ καλά, να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Χωρίς να σταματήσετε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και το ξύσμα και στο τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.
Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα το αδειάζετε μέσα στη φόρμα και πασπαλίζετε την επιφάνεια του με 1 κουτ. σούπας ζάχαρη. Ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίζει η επιφάνεια του κέικ.
Ξεφορμάρετε, κόβετε σε φέτες και σερβίρετε συνοδεύοντας με καφέ ή τσάι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, καλύπτετε όλη την επιφάνεια με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βουτυρώνετε και το χαρτί.
Βήμα 2
Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα αβγά με το αλάτι και χτυπάτε πολύ καλά, να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Βήμα 3
Χωρίς να σταματήσετε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και το ξύσμα και στο τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.
Βήμα 4
Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα το αδειάζετε μέσα στη φόρμα και πασπαλίζετε την επιφάνεια του με 1 κουτ. σούπας ζάχαρη. Ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίζει η επιφάνεια του κέικ.
Βήμα 5
Ξεφορμάρετε, κόβετε σε φέτες και σερβίρετε συνοδεύοντας με καφέ ή τσάι.