Manti mikri
clock icon
2:0'

Ποντιακό μαντί

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 450 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 μεγάλο αυγό
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 185 ml νερό χλιαρό
  • Για τη γέμιση

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κιμά αρνίσιο
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • αλάτι
  • Για το σερβίρισμα

  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • λίγο σουμάκ

Tips

  • Η γέμιση μπορεί να έχει μόνο μοσχαρίσιο κιμά αν δεν σας αρέσει ο αρνίσιος. Θα βγουν εξίσου νόστιμα.
  • Προσθέτουμε στο γιαούρτι λίγες σταγόνες λεμόνι αν δεν έχουμε σουμάκ και το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Το θεϊκό ποντιακό μαντί όποιος το έχει δοκιμάσει ξέρει καλά πως ο κόπος του αξίζει για να το απολαύσετε στο σπίτι. αλλιώς αν βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Ζύμη: βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε εκεί το αυγό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθεί. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι). Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί καλυμμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Γέμιση: σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι και πιπέρι και τον καβουρδίζουμε μέχρι να ψηθεί και να εξατμιστούν τα υγρά του. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Σάλτσα ντομάτας: σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τη σκελίδα του σκόρδου με τον πελτέ και τη ζάχαρη για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 150 ml νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τη διατηρούμε ζεστή εκτός φωτιάς.
Μαντί: χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Ανοίγουμε ένα-ένα τα ζυμάρια σε λεπτά φύλλα με τη βοήθεια του πλάστη πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Με τη βοήθεια της ροδέλας κόβουμε τη ζύμη σε λωρίδες και κατόπιν σε τετράγωνα διαστάσεων 3x3 εκ.
Σε κάθε τετράγωνο ζύμης ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο κέντρο. Κλείνουμε τα μαντί σε πουγκάκια σφραγίζοντας τη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό με 1½ λίτρο αλατισμένο νερό. Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα μαντί και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα. Σερβίρουμε τα μαντί με σάλτσα ντομάτας, τα δύο είδη γιαουρτιού ανακατεμένα και με μπόλικο σουμάκ.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε εκεί το αυγό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθεί. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι). Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί καλυμμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Βήμα 2

Γέμιση: σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι και πιπέρι και τον καβουρδίζουμε μέχρι να ψηθεί και να εξατμιστούν τα υγρά του. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 3

Σάλτσα ντομάτας: σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τη σκελίδα του σκόρδου με τον πελτέ και τη ζάχαρη για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 150 ml νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τη διατηρούμε ζεστή εκτός φωτιάς.

Βήμα 4

Μαντί: χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Ανοίγουμε ένα-ένα τα ζυμάρια σε λεπτά φύλλα με τη βοήθεια του πλάστη πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Με τη βοήθεια της ροδέλας κόβουμε τη ζύμη σε λωρίδες και κατόπιν σε τετράγωνα διαστάσεων 3x3 εκ.

Βήμα 5

Σε κάθε τετράγωνο ζύμης ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο κέντρο. Κλείνουμε τα μαντί σε πουγκάκια σφραγίζοντας τη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βήμα 6

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό με 1½ λίτρο αλατισμένο νερό. Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα μαντί και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα. Σερβίρουμε τα μαντί με σάλτσα ντομάτας, τα δύο είδη γιαουρτιού ανακατεμένα και με μπόλικο σουμάκ.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook