Αυτά τα νόστιμα τηγανητά πιτάκια με το ιδιαίτερο όνομα που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο, είναι γεμιστά με καρύδια, μπαχαρικά και πετιμέζι και σίγουρα θα σας αρέσουν πολύ. Οι πλακούντες τρώγονται ιδανικά χλιαροί.
Υλικά
- 3 φλιτζάνια (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ⅔ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας τσίπουρο ή ούζο
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- λίγο κορνφλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων
- 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροαλεσμένα (σαν τραχανάς)
- 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- ¼ φλιτζανιού πετιμέζι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- λάδι για το τηγάνισμα
- πετιμέζι για το σερβίρισμα
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Φυλάτε ½ φλιτζάνι αλεύρι στην άκρη και βάζετε το υπόλοιπο σε λεκάνη. Ανοίγετε στη μέση μια λακκούβα. Ρίχνετε στη λακκούβα το χυμό πορτοκαλιού, το τσίπουρο, το λάδι, το αλάτι και ζυμώνετε. Ρίχνετε όσο αλεύρι χρειάζεται από αυτό που φυλάξατε για να πάρετε μια λεία, ελαστική ζύμη.Βήμα 2
Χωρίζετε τη ζύμη σε τέσσερα μπαλάκια και τα σκεπάζετε με μεμβράνη και πετσέτα. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.Βήμα 3
Σε μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης. Πρέπει το μίγμα να κολλάει λίγο, χωρίς όμως να γίνει συμπαγές. Αν χρειαστεί, βάζετε λίγη φρυγανιά ή λίγο πετιμέζι επιπλέον για να πετύχετε τη σωστή σύσταση.Βήμα 4
Ανοίγετε τα μπαλάκια ένα ένα σε λεπτό φύλλο, περίπου ¼ εκ., και κόβετε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 10εκ. Τα πασπαλίζετε με λίγο κορνφλάουρ για να μην κολλάνε μεταξύ τους και τα χωρίζετε σε τέσσερις μερίδες.Βήμα 5
Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα και τοποθετείτε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση στη μία άκρη. Διπλώνετε την άλλη άκρη να δημιουργηθεί μισοφέγγαρο και με ένα πιρούνι πιέζετε την άκρη να κλείσει καλά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα και τη γέμιση.Βήμα 6
Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνετε αρκετό λάδι (περίπου 1 δάχτυλο βαθύ) και το βάζετε να κάψει. Τηγανίζετε από τις δύο πλευρές τμηματικά όσους πλακούντες χωρούν στο τηγάνι μία φορά. Τοποθετείτε τους τηγανισμένους πλακούντες σε πιατέλα και τους περιχύνετε με πετιμέζι.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb