Μια ξεχωριστή, καλοκαιρινή πίτα με φρέσκα λαχανικά και μανούρι που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα χλιαρή αλλά και κρύα.
Υλικά
- 2 φύλλα σφολιάτας
- ½ κιλό κολοκυθάκια μικρά
- 2 μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες από τη φλούδα
- 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
- 2 πιπεριές πράσινες
- 2 πιπεριές κόκκινες
- 2 πιπερίτσες καυτερές κόκκινες, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
- 350γρ. μανούρι, σε κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι
- γάλα ή αβγό, για το άλειμμα του φύλλου
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Πριν βάλετε το μίγμα των λαχανικών στη σφολιάτα μπορείτε να αλείψετε την επιφάνεια όπου θα απλώσετε τη γέμιση με λίγο pesto μαϊντανού ή βασιλικού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε καλά και σκουπίζετε τα λαχανικά. Κόβετε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες (ή σε κύβους αν είναι μεγάλα), τις πιπεριές σε τετράγωνα κομμάτια και τις μελιτζάνες σε κύβους.Βήμα 2
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κολοκυθάκια για μερικά λεπτά, κατόπιν τις πιπεριές και τέλος τις μελιτζάνες. Αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε τα λαχανικά. Μην προσθέσετε άλλο λάδι ακόμα κι αν το απορροφήσουν όλο οι μελιτζάνες. Μετά από μερικά λεπτά σοταρίσματος το τηγάνι θα γεμίσει ξανά με λάδι.Βήμα 3
Ρίχνετε τα κρεμμύδια, τις καυτερές πιπερίτσες και το σκόρδο και τα σοτάρετε για μερικά λεπτά. Προσθέτετε τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, σκεπάζετε το τηγάνι και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τα αφήνετε να κρυώσουν, προσθέτετε τις ελιές, το μαϊντανό και το τυρί και ανακατεύετε.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανοίγετε το πρώτο φύλλο σφολιάτας και βάζετε στο κέντρο και κατά μήκος το μίγμα των λαχανικών. Κόβετε πιο στενό το δεύτερο φύλλο και σκεπάζετε με αυτό το μίγμα των λαχανικών.Βήμα 5
Γυρίζετε το μεγαλύτερο φύλλο της βάσης προς τα μέσα κατά 2εκ. ώστε να κολλήσει στο πάνω φύλλο και η γέμιση να κλείσει καλά. Για να κολλήσουν τα δύο φύλλα σφολιάτας μεταξύ τους τα βρέχετε με νερό. Αλείφετε την επιφάνεια με γάλα ή αβγό και χαράζετε με παράλληλες μαχαιριές το πάνω φύλλο κάθε 3εκ. προσέχοντας να μη φτάνουν μέχρι τις άκρες. Ψήνετε το ρολό στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, δηλαδή μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η σφολιάτα. Σερβίρετε την πίτα χλιαρή αλλά και κρύα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή