pita-me-psaraki-anoigma
clock icon
3:0'

Πίτα με ψαράκι ψιλό

Υλικά

    Μερίδες: 6

  • 600 γρ. μαρίδα ή γαύρο
  • 500 γρ. κρεμμύδια ξερά
  • 2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο, σκόνη
  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μηλέικο πελτέ ή απλό πελτέ ντομάτας
  • 2 γρ. μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 4 μέτριες ντομάτες, σε μισές ροδέλες

Μια εύκολη πίτα με ανεβατή ζύμη με ψαράκι ψιλό όπως η μαρίδα ή ο γαύρος

Στη βασική ανεβατή ζύμη προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού από τον γλυκάνισο και ζυμώνουμε. Αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Στο μεταξύ, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά για 5΄. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο γλυκάνισο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Αν χρησιμοποιήσουμε απλό πελτέ, προσθέτουμε λίγο αλάτι στη σύβραση.

Καθαρίζουμε τα ψαράκια από κεφάλι, εντόσθια και ραχοκοκαλιά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, ανασηκωμένη στα τοιχώματα. Στρώνουμε μέσα τη σύβραση.

Αρχίζουμε κυκλικά να τοποθετούμε μια σειρά ντομάτες, μια σειρά ψαράκια, κάνοντας ομόκεντρους κύκλους που κλείνουν στο κέντρο. Γυρίζουμε το φύλλο προς τα μέσα σχηματίζοντας ένα στεφάνι.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180ο C στις αντιστάσεις για 50΄ ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ροδίσει. Σερβίρεται χλιαρή.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου - Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Στη βασική ανεβατή ζύμη προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού από τον γλυκάνισο και ζυμώνουμε. Αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Στο μεταξύ, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά για 5΄. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο γλυκάνισο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Αν χρησιμοποιήσουμε απλό πελτέ, προσθέτουμε λίγο αλάτι στη σύβραση.

Βήμα 2

Καθαρίζουμε τα ψαράκια από κεφάλι, εντόσθια και ραχοκοκαλιά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, ανασηκωμένη στα τοιχώματα. Στρώνουμε μέσα τη σύβραση.

Βήμα 3

Αρχίζουμε κυκλικά να τοποθετούμε μια σειρά ντομάτες, μια σειρά ψαράκια, κάνοντας ομόκεντρους κύκλους που κλείνουν στο κέντρο. Γυρίζουμε το φύλλο προς τα μέσα σχηματίζοντας ένα στεφάνι.

Βήμα 4

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180ο C στις αντιστάσεις για 50΄ ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ροδίσει. Σερβίρεται χλιαρή.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου - Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography