Traxanas-anoigma
clock icon
35'

Πικάντικος τραχανάς με πελτέ και γιαούρτι

Υλικά

  • 250 γρ. τραχανά, ξινό
  • 1.200 ml νερό ή ζωμό κρέατος
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • ½ κουτ.γλυκού μπούκοβο
  • 6-8 λιαστά ντοματάκια, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

Tips

  • Στο σερβίρισμα, στο κάθε πιάτο μπορείτε να προσθέσετε και τριμμένη φέτα. Αν δεν σας αρέσει το πρόβειο γιαούρτι, χρησιμοποιήστε στραγγιστό.

Θρεπτική τραχανόσουπα, τι άλλο καλύτερο μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι μας από μια εξαιρετικά θερμαντική σούπα με σπιτικό τραχανά, χυλωμένο και εμπλουτισμένο με πρόβειο γιαούρτι και πελτέ!

Σε 1 κατσαρόλα βάζουμε το νερό ή τον ζωμό και την τοποθετούμε δυνατή φωτιά να βράσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον πελτέ, τον τραχανά, το μπούκοβο, τα ντοματίνια, πιπέρι και αλάτι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 25΄, ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρουμε και αφού κρυώσει ελαφρά ο τραχανάς, προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας πολύ καλά. Σερβίρουμε τον τραχανά με επιπλέον γιαούρτι και μπούκοβο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε 1 κατσαρόλα βάζουμε το νερό ή τον ζωμό και την τοποθετούμε δυνατή φωτιά να βράσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον πελτέ, τον τραχανά, το μπούκοβο, τα ντοματίνια, πιπέρι και αλάτι.

Βήμα 2

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 25΄, ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρουμε και αφού κρυώσει ελαφρά ο τραχανάς, προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας πολύ καλά. Σερβίρουμε τον τραχανά με επιπλέον γιαούρτι και μπούκοβο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη