21150403_18800_nikolaou_pikantikos-arakas-me-beikon
clock icon
1:20'

Πικάντικος αρακάς με μπέικον, καρότα και φέτα

Υλικά

  • 1 κιλό αρακάς φρέσκο, καθαρισμένος
  • 2 καρότα σε κύβους
  • 2 χοντρές φέτες μπέικον πάχους 1εκ., σε κύβους
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 500γρ. ντομάτες φρέσκες, ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 60ml ελαιόλαδο
  • 3-4 σταγόνες Tabasco ή 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
  • 250γρ. τυρί φέτα, σε κύβους
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η γλύκα του φρέσκου αρακά και του καρότου συνδυάζονται με την καπνιστή γεύση του μπέικον και την αλμύρα της φέτας δίνοντας ένα πιάτο ξεχωριστής νοστιμιάς.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το μπέικον και το σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να μυρίσει. Βγάζετε το μπέικον με μια τρυπητή κουτάλα και το κρατάτε σε ένα μπολ.

Ρίχνετε στο μυρωδάτο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) και σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα καρότα και τον αρακά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.

Επαναφέρετε στην κατσαρόλα το μπέικον και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το Tabasco ή την πιπερίτσα και 1 φλιτζάνι νερό. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να βράσει για 35 λεπτά περίπου μέχρι να μαγειρευτεί ο αρακάς και να μείνει με το λαδάκι του.

Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, προσθέτετε τη φέτα και αφήνετε το φαγητό να βράσει για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να λιώσει η φέτα και να δημιουργηθεί μια ωραία, κρεμώδης σάλτσα.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το μπέικον και το σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να μυρίσει. Βγάζετε το μπέικον με μια τρυπητή κουτάλα και το κρατάτε σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Ρίχνετε στο μυρωδάτο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) και σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα καρότα και τον αρακά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.

Βήμα 3

Επαναφέρετε στην κατσαρόλα το μπέικον και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το Tabasco ή την πιπερίτσα και 1 φλιτζάνι νερό. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να βράσει για 35 λεπτά περίπου μέχρι να μαγειρευτεί ο αρακάς και να μείνει με το λαδάκι του.

Βήμα 4

Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, προσθέτετε τη φέτα και αφήνετε το φαγητό να βράσει για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να λιώσει η φέτα και να δημιουργηθεί μια ωραία, κρεμώδης σάλτσα.

Βήμα 5

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb