Healthy Kicks, Squash and sweet potato tagine
clock icon
1:20'

Πικάντικο τουρλού πάνω σε κουσκούς

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 κουτ. σούπας ε. π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας καυτερή πάστα harissa
  • 1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο ή μαιντανό, σε μίσχους και φυλλαράκια
  • 600 γρ. καρότα, σε κομμάτια
  • 80 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 100 γρ. σουλτανίνα
  • 240 γρ. κουσκούς
  • 200 γρ. φασολάκια φρέσκα στρογγυλά ή κατεψυγμένα, σε κομμάτια
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Ένα πιάτο που δεν θέλει πολύ χρόνο προετοιμασίας, είναι πολύ γευστικό και αναδεικνύει όλα τα αρώματα του καλοκαιριού.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι για 3΄-4΄ ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά, την καυτερή πάστα και τους μίσχους από τον κόλιανδρο κομμένους και σοτάρουμε για 2΄. Ρίχνουμε μέσα τα καρότα, τα ντοματάκια κονκασέ και τη σταφίδα μαζί με 600 ml βραστό νερό. Μόλις πάρουν βράση, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα ή μέχρι το φαγητό να αποκτήσει μια ωραία πυκνή σάλτσα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κουσκούς και το καλύπτουμε κατά μερικά εκατοστά πιο πάνω με βραστό νερό. Το αφήνουμε για 10΄ και κατόπιν το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε τα φασολάκια στο τουρλού και σιγοβράζουμε για επιπλέον 2΄-3΄, μέχρι ίσα να μαλακώσουν. Σερβίρουμε το τουρλού πάνω στο κουσκούς και πασπαλίζουμε με φυλλαράκια κόλιανδρο ψιλοκομμένα.

Φωτογραφίες: Mike English

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι για 3΄-4΄ ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά, την καυτερή πάστα και τους μίσχους από τον κόλιανδρο κομμένους και σοτάρουμε για 2΄. Ρίχνουμε μέσα τα καρότα, τα ντοματάκια κονκασέ και τη σταφίδα μαζί με 600 ml βραστό νερό. Μόλις πάρουν βράση, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα ή μέχρι το φαγητό να αποκτήσει μια ωραία πυκνή σάλτσα.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κουσκούς και το καλύπτουμε κατά μερικά εκατοστά πιο πάνω με βραστό νερό. Το αφήνουμε για 10΄ και κατόπιν το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε τα φασολάκια στο τουρλού και σιγοβράζουμε για επιπλέον 2΄-3΄, μέχρι ίσα να μαλακώσουν. Σερβίρουμε το τουρλού πάνω στο κουσκούς και πασπαλίζουμε με φυλλαράκια κόλιανδρο ψιλοκομμένα.

Φωτογραφίες: Mike English