makaronia me aygotaraxo IMG_1421
clock icon
30'

Πικάντικο σπαγγέτι με αβγοτάραχο και ξύσμα εσπεριδοειδών

Υλικά

  • 1 πακέτο σπαγγέτι
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 25 λεπτές φέτες αβγοτάραχο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετούλες
  • 1 πιπερίτσα τσίλι, σε φετούλες
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • χυμό από 1 λάιμ
  • 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Tips

  • Αντί για σπαγγέτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος ζυμαρικού θέλετε, μακρύ ή κοντό.

Πιπερίτσες τσίλι και σκόρδο ταιριάζουν πολύ στα ζυμαρικά. Εδώ ενισχύσαμε τη γεύση με άρωμα εσπεριδοειδών και κάναμε ακόμη πιο πλούσιο το πιάτο προσθέτοντας φέτες αβγοτάραχο. Ιδανικό πιάτο και για γιορτινό τραπέζι.

Σε μια κατσαρόλα βράζετε το σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, κρατάτε λίγο από το νεράκι που έβρασε στην άκρη και το σουρώνετε. Βάζετε στην κατσαρόλα λίγο από το λάδι, ξαναρίχνετε το σπαγγέτι και ανακινείτε την κατσαρόλα να ανακατευτεί καλά το σπαγγέτι με το λάδι για να μην κολλήσει. Το φυλάτε στην άκρη ζεστό.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνετε το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα. Αφήνετε να σοταριστούν, σβήνετε και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφαιρείτε από το λάδι το σκόρδο και ρίχνετε στο τηγάνι τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και το αβγοτάραχο. Ανακατεύετε.
Για να σερβίρετε, ρίχνετε στο τηγάνι τα ζυμαρικά, λίγο από το νεράκι που έβρασαν, τον μαϊντανό, τον άνηθο και ανακατεύετε καλά. Μοιράζετε το σπαγγέτι σε πιάτα και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα βράζετε το σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, κρατάτε λίγο από το νεράκι που έβρασε στην άκρη και το σουρώνετε. Βάζετε στην κατσαρόλα λίγο από το λάδι, ξαναρίχνετε το σπαγγέτι και ανακινείτε την κατσαρόλα να ανακατευτεί καλά το σπαγγέτι με το λάδι για να μην κολλήσει. Το φυλάτε στην άκρη ζεστό.

Βήμα 2

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνετε το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα. Αφήνετε να σοταριστούν, σβήνετε και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφαιρείτε από το λάδι το σκόρδο και ρίχνετε στο τηγάνι τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και το αβγοτάραχο. Ανακατεύετε.

Βήμα 3

Για να σερβίρετε, ρίχνετε στο τηγάνι τα ζυμαρικά, λίγο από το νεράκι που έβρασαν, τον μαϊντανό, τον άνηθο και ανακατεύετε καλά. Μοιράζετε το σπαγγέτι σε πιάτα και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή