ALMYRO-KEIK
clock icon
60'

Πικάντικο κέικ με ουίσκι, φουντούκια και ζαμπόν

Υλικά

  • 5 κουτ. σούπας ουίσκι
  • 150γρ. φουντούκια καβουρδισμένα
  • 200γρ. ζαμπόν καπνιστό ή βραστό (ολόκληρο το κομμάτι), σε μικρούς κύβους
  • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3 αβγά μεγάλα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 120γρ. ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί σε κύβους
  • 1½ κουτ. σούπας μουστάρδα δυνατή
  • 1 πρέζα αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μερικά ακόμα φουντούκια για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Ένα αλλιώτικο κέικ, πικάντικο με ουίσκι, ροκφόρ και ζαμπόν που μπορείτε να σερβίρετε στο brunch αλλά και σε ένα γιορτινό τραπέζι, ως συνοδευτικό του πρώτου πιάτου. Το λέτε και πίτα χωρίς φύλλο!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Χτυπάτε τα αβγά στο μίξερ μέχρι να φουσκώσουν και ρίχνετε το μίγμα με το αλεύρι. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε τμηματικά το γάλα, τη μουστάρδα, το ουίσκι και το λάδι ή το βούτυρο.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το ζαμπόν, το τυρί και τα φουντούκια πασπαλίζοντάς τα ελαφρά με αλεύρι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ενσωματώνετε στο μίγμα του κέικ.
Αδειάζετε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 8x20εκ. Πασπαλίζετε με χοντροκοπανισμένα φουντούκια και ψήνετε το κέικ στον φούρνο για 35-40 λεπτά. Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει και το αναποδογυρίζετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Τρώγεται κρύο ή χλιαρό.
Φωτογραφία Κων/νος Καφίρης

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Βήμα 2

Χτυπάτε τα αβγά στο μίξερ μέχρι να φουσκώσουν και ρίχνετε το μίγμα με το αλεύρι. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε τμηματικά το γάλα, τη μουστάρδα, το ουίσκι και το λάδι ή το βούτυρο.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το ζαμπόν, το τυρί και τα φουντούκια πασπαλίζοντάς τα ελαφρά με αλεύρι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ενσωματώνετε στο μίγμα του κέικ.

Βήμα 4

Αδειάζετε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 8x20εκ. Πασπαλίζετε με χοντροκοπανισμένα φουντούκια και ψήνετε το κέικ στον φούρνο για 35-40 λεπτά. Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει και το αναποδογυρίζετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Τρώγεται κρύο ή χλιαρό.

Φωτογραφία Κων/νος Καφίρης