Ο καιρός είναι ιδανικός για μια ζεστή σούπα. Το κουνουπίδι μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε μια κρεμώδη υφή, σε ένα εύκολο πιάτο με λίγα λιπαρά.
Υλικά
- 1 μεγάλο κουνουπίδι (περίπου 450 γρ.), χωρίς τα εξωτερικά του φύλλα
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας κάρι
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 100 γρ. γιαούρτι
- ½ λεμόνι, τον χυμό του
- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Αφαιρούμε τα φύλλα και κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια το κουνουπίδι. Καθαρίζουμε το κοτσάνι και το κόβουμε και αυτό σε κομμάτια. Κρατάμε 2 από τα πιο όμορφα μπουκετάκια στην άκρη για αργότερα.
Βήμα 2
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το κουνουπίδι με το κρεμμύδι και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει το κουνουπίδι.
Βήμα 3
Ρίχνουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε το μείγμα για 2 επιπλέον λεπτά ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε και το κάρι, αφήνοντας το κουνουπίδι μας στη φωτιά για ακόμη 1 λεπτό. Μετά ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε τα υλικά μας για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το κουνουπίδι να αρχίσει να λιώνει.
Βήμα 4
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Χρησιμοποιούμε ένα ραβδομπλέντερ ώστε να έχουμε μια κρεμώδη υφή. Παίρνουμε ένα λεπτό κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε προσεκτικά τα δυο μπουκετάκια που είχαν απομείνει, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο γαρνίρισμα. Αφού τα τεμαχίσουμε, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τον χυμό από μισό λεμόνι.
Βήμα 5
Αδειάζουμε τη σούπα σε μπολ, γαρνίρουμε με το μπουκετάκια κουνουπιδιού και προσθέτουμε στο τέλος, αν θέλουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπερι.