Μία πολύ νόστιμη συνταγή για γλυκό, από το μενού του Sympossio Greek Gourmet Touring 2019, με θέμα «Λάδι και Κρασί».
Πετιμεζόπιτα με ζελέ πορτοκάλι-κάρδαμο και παγωτό με αρωματισμένο ελαιόλαδο
Υλικά
- 750ml πετιμέζι
- 250ml ελαιόλαδο
- 70γρ. ζάχαρη
- 80ml κανελόνερο
- λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
- 20ml τσικουδιά
- 150ml χυμό πορτοκαλιού
- 400γρ. αλεύρι για όλες χρήσεις
- 100γρ. χαρουπάλευρο
- 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
- 1 λίτρο χυμό πορτοκαλιού
- 10γρ. agar agar
- 4γρ. κάρδαμο, ολόκληρο
- 1 κιλό παγωτό βανίλια
- 100ml ελαιόλαδο βανίλιας
Για την πετιμεζόπιτα:
Για το ζελέ πορτοκαλιού:
Για το σερβίρισμα:
Διαδικασία
Βήμα 1
Για την πετιμεζόπιτα: Προετοιμάζουμε το κανελόνερο βράζοντας 100 ml νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας για μερικά λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 2
Αναμιγνύουμε όλα τα υγρά υλικά στον κάδο του μίξερ. Σε μεγάλο ποτήρι, διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε στο μίγμα των υγρών. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε την ανάμιξη με φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 3
Αναμιγνύουμε σε μια λεκάνη τα άλευρα και το ξύσμα και τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ δουλεύοντας το μίγμα για 2-3 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι.
Βήμα 4
Μεταφέρουμε το μίγμα σε ταψί περασμένο με ελαιόλαδο και αλεύρι για να μην κολλήσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180οC για 45-50min.
Βήμα 5
Για το ζελέ πορτοκαλιού: Σε κατσαρόλα βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το κάρδαμο για να αρωματιστεί. Μόλις πάρει βράση, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κάρδαμο και προσθέτουμε το αγάρ-αγάρ ανακατεύοντας για να διαλυθεί. Απλώνουμε το μίγμα σε μεγάλο σκεύος ώστε να κρυώσει.
Βήμα 6
Για το σερβίρισμα: Σε ρηχό πιάτο τοποθετούμε ένα κομμάτι από την πίτα κομμένο σε σχήμα της αρεσκείας μας. Κόβουμε και λίγο από το ζελέ πορτοκαλιού και προσθέτουμε στο πιάτο. Βάζουμε και μια μπάλα παγωτό βανίλια στο πλάι ή επάνω και ραντίζουμε με ελαιόλαδο βανίλιας.