Penne xtapodi
clock icon
60'

Πέννες με χταπόδι και σκόρδο

Υλικά

  • Mερίδες: 4  
  • 500 γρ. φρέσκιες πέννες
  • 1 χταπόδι 700 γρ.
  • 3 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 200 ml καυτό νερό
  • 50 ml  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο καυτερό
  • 1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό
  • Αλάτι και φρέσκο πιπέρι
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Μια συνταγή με ελάχιστα υλικά που βασίζεται στη γευστική αντίθεση τριών έντονων γευστικά στοιχείων: του νόστιμου χταποδιού με το ζουμί του ως κύριο υλικό, που πλαισιώνεται από πικάντικο μπούκοβο και αλανιάρικο σκόρδο, πάνω σε μια βάση από μειλίχια ζυμαρικά που σε βοηθούν να ισορροπήσεις τις εντάσεις.

 

Ετοιμάζετε το χταπόδι:Καθαρίζετε το χταπόδι και το βάζετε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σε ελάχιστη ένταση και με το καπάκι κλειστό, για να βράσει στα ζουμιά που θα βγάλει. Στο δεκάλεπτο γυρίστε το απ’ την άλλη και στα 20’ προσθέστε 200 μλ. καυτό νερό να συμπληρώσετε τα υγρά. Αφήστε το να βράσει περίπου 40-50 λεπτά σ’ αυτή τη ποσότητα. Αφαιρέστε το να κρυώσει, κόψτε το σε λεπτές ροδέλες και αφήστε το σε ένα πιάτο. Κρατήστε παράλληλα ξεχωριστά και το ζουμί που έχει μείνει στη κατσαρόλα.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Αφού έιναι έτοιμο το χταπόδι, σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή ταβά, ρίξτε το ελαιόλαδο να κάψει σε μεσαία ένταση και προσθέστε το μπούκοβο και τις ροδέλες του σκόρδου να πάρουν χρώμα. Τα ανακατεύετε και τα γυρνάτε για 1-2 λεπτά και τις αφαιρείτε προσεκτικά από το σκεύος σε ένα πιάτο ή μπολ με χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν.

Αυξήστε την ένταση και προσθέστε το ψιλοκομμένο χταπόδι σοτάροντάς το για 4-5 λεπτά και ανακατεύοντας κάθε τόσο. Προσθέστε το κρασί και το μωβ υγρό απ’ τη κατσαρόλα που έβρασε το χταπόδι. Αφού πάρουν βράση, χαμηλώστε την ένταση και μαγειρέψτε για 6-8 λεπτά μέχρι η σάλτσα να μειωθεί και ν αρχίσει να δένει.

Ετοιμάστε τις πέννες: Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τουλάχιστον 5 λίτρα νερό και αφού πάρει βράση το αλατίζετε με μια κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι (το χταπόδι ενδέχεται να είναι αλμυρό, οπότε προσοχή). Τότε ρίχνετε τα ζυμαρικά που θα βγάλετε μισό λεπτό πριν τον ενδεδειγμένο χρόνο.

Αναμείξτε τα υλικά: Ρίξτε τις πέννες στη κατσαρόλα με τη σάλτσα χταποδιού, ρίξτε από πάνω το σοταρισμένο σκόρδο και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε λίγο μαϊντανό στο σερβίρισμα και βέβαια μη προσθέσετε τριμμένο τυρί, γιατί δεν πάει καθόλου.

Διαδικασία

Βήμα 1

 

Ετοιμάζετε το χταπόδι:Καθαρίζετε το χταπόδι και το βάζετε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σε ελάχιστη ένταση και με το καπάκι κλειστό, για να βράσει στα ζουμιά που θα βγάλει. Στο δεκάλεπτο γυρίστε το απ’ την άλλη και στα 20’ προσθέστε 200 μλ. καυτό νερό να συμπληρώσετε τα υγρά. Αφήστε το να βράσει περίπου 40-50 λεπτά σ’ αυτή τη ποσότητα. Αφαιρέστε το να κρυώσει, κόψτε το σε λεπτές ροδέλες και αφήστε το σε ένα πιάτο. Κρατήστε παράλληλα ξεχωριστά και το ζουμί που έχει μείνει στη κατσαρόλα.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Αφού έιναι έτοιμο το χταπόδι, σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή ταβά, ρίξτε το ελαιόλαδο να κάψει σε μεσαία ένταση και προσθέστε το μπούκοβο και τις ροδέλες του σκόρδου να πάρουν χρώμα. Τα ανακατεύετε και τα γυρνάτε για 1-2 λεπτά και τις αφαιρείτε προσεκτικά από το σκεύος σε ένα πιάτο ή μπολ με χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν.

Βήμα 3

Αυξήστε την ένταση και προσθέστε το ψιλοκομμένο χταπόδι σοτάροντάς το για 4-5 λεπτά και ανακατεύοντας κάθε τόσο. Προσθέστε το κρασί και το μωβ υγρό απ’ τη κατσαρόλα που έβρασε το χταπόδι. Αφού πάρουν βράση, χαμηλώστε την ένταση και μαγειρέψτε για 6-8 λεπτά μέχρι η σάλτσα να μειωθεί και ν αρχίσει να δένει.

Βήμα 4

Ετοιμάστε τις πέννες: Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τουλάχιστον 5 λίτρα νερό και αφού πάρει βράση το αλατίζετε με μια κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι (το χταπόδι ενδέχεται να είναι αλμυρό, οπότε προσοχή). Τότε ρίχνετε τα ζυμαρικά που θα βγάλετε μισό λεπτό πριν τον ενδεδειγμένο χρόνο.

Βήμα 5

Αναμείξτε τα υλικά: Ρίξτε τις πέννες στη κατσαρόλα με τη σάλτσα χταποδιού, ρίξτε από πάνω το σοταρισμένο σκόρδο και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε λίγο μαϊντανό στο σερβίρισμα και βέβαια μη προσθέσετε τριμμένο τυρί, γιατί δεν πάει καθόλου.