penes me kalamarakia kai liasti ntomata
clock icon
45'

Πέννες με καλαμαράκια

Υλικά

  • 1 πακέτο πέννες ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας
  • 500γρ. καλαμάρια σε ροδέλες
  • 10 ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες
  • 5 ντομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα καυτερή, ολόκληρη
  • 3 ντομάτες μέτριες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια ωραία μακαρονάδα με καλαμαράκια για να φέρετε το καλοκαίρι στο πιάτο σας…

Βράζετε τα ζυμαρικά al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
Παράλληλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και δίνετε μια δυνατή βράση.
Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, την καυτερή πιπερίτσα, το μισό βασιλικό και το μαϊντανό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να μελώσει. Τις ελιές τις προσθέτετε 2 λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά. Αλατίζετε τη σάλτσα στο τέλος του μαγειρέματος προσεκτικά, γιατί οι ελιές και οι λιαστές ντομάτες είναι ήδη αλμυρές.
Ενώ σιγοβράζει η σάλτσα, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τις ροδέλες καλαμαριού για 5 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν.
Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Προσθέτετε τα καλαμαράκια, τον υπόλοιπο μαϊντανό και βασιλικό και ανακατεύετε καλά πριν σερβίρετε σε πιάτα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τα ζυμαρικά al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.

Βήμα 2

Παράλληλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και δίνετε μια δυνατή βράση.

Βήμα 3

Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, την καυτερή πιπερίτσα, το μισό βασιλικό και το μαϊντανό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να μελώσει. Τις ελιές τις προσθέτετε 2 λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά. Αλατίζετε τη σάλτσα στο τέλος του μαγειρέματος προσεκτικά, γιατί οι ελιές και οι λιαστές ντομάτες είναι ήδη αλμυρές.

Βήμα 4

Ενώ σιγοβράζει η σάλτσα, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τις ροδέλες καλαμαριού για 5 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν.

Βήμα 5

Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Προσθέτετε τα καλαμαράκια, τον υπόλοιπο μαϊντανό και βασιλικό και ανακατεύετε καλά πριν σερβίρετε σε πιάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey