Ο αυθεντικός πατσάς φτιάχνεται με παραδοσιακή συνταγή και είναι πλούσιος σε φυσικό κολλαγόνο, ιδανικός για αποκατάσταση και ενέργεια.
Υλικά
- 2 κιλά ποδαράκια μοσχαρίσια
- 1 κιλό κοιλιά μοσχαριού (στομάχι)
- 2 λεμόνια
- 1 φύλλο δάφνης
- Μπούκοβο (προαιρετικά)
- Πιπέρι
- Αλάτι χοντρό
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε σε μια λεκάνη το πλυμένο και σπασμένο ποδαράκι και το στομάχι. Στύβουμε δυο λεμόνια και πασπαλίζουμε 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι και τρίβουμε τα υλικά με το χέρι.Σκεπάζουμε τον πατσά και διατηρούμε στο ψυγείο για μια νύχτα ή για 5 με 6 ώρες.
Βήμα 2
Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε τα υλικά και βάζουμε τον πατσά σε μεγάλη κατσαρόλα και σκεπάζουμε με κρύο νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε 4 με 5 λεπτά. Χύνουμε το νερό αυτό και ξεπλένουμε τον πατσά με ζεστό νερό.
Βήμα 3
Ξαναβάζουμε τον πατσά στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με ζεστό νερό περίπου 2 με 2,5 λίτρα. Στη συνέχεια αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε συνεχώς μέχρι να μην βλέπουμε πλέον αφρό στην επιφάνεια.
Βήμα 4
Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σκεπάζουμε τον πατσά. Σιγοβράζουμε γύρω στις 2 με 2,5 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά. Όταν βράσει ο πατσάς και ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο, βγάζουμε το ποδαράκι και αφού κρυώσει λίγο το ξεκοκαλίζουμε και μαζί με το στομάχι τα ψιλοκόβουμε και τα ξαναβάζουμε στο ζωμό. Αλατίζουμε τον πατσά και το αφήνουμε να βράσει για 15 με 20 λεπτά επιπλέον. Παραδοσιακά, σερβίρουμε τον ψιλοκομμένο πατσά σε βαθιά ζεστά πιάτα, με μπόλικη σούπα και ψιλοκομμένο πατσά.
Διατροφική Ανάλυση (ανά μερίδα):
Ενέργεια: 709 Kcal
Πρωτεΐνη: 54.5 γρ.
Υδατάνθρακας: 2 γρ.
Λιπαρά: 52.2 γρ.