Οι Γάλλοι συνδυάζουν τα πατέ με τις γιορτές, αλλά με την ίδια χαρά τα απολαμβάνουν πάνω σε ζεστή φρυγανισμένη μπαγκέτα παρέα με κόκκινο κρασί στο δείπνο μιας καθημερινής που δεν έχουν όρεξη για μαγείρεμα. Οικονομικό και γκουρμέ, το πατέ από συκωτάκια πουλιών είναι το πιο φίνο από όλα.
Υλικά
- 250γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2 μέτρια
- 1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
- 1½ κουτ. γλυκού ματζουράνα φρέσκια
- 1 μεγάλο σφηνάκι κονιάκ
- 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 125γρ. βούτυρο αγελάδος + 25γρ. επιπλέον
- αλάτι, πιπέρι
- ψωμί σε φέτες
- κόκκους ροζ πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Tips
- Το πατέ ταιριάζει με οποιοδήποτε ψωμί αρκεί να είναι φρυγανισμένο και ζεστό. Όπως ταιριάζει και με αγγουράκι ή κρεμμύδι τουρσί, καθώς και με μια γλυκόξινη μαρμελάδα από ντομάτα, πιπεριά ή κρεμμύδι.
- Το φρέσκο θυμάρι του ταιριάζει καλύτερα από το ξερό.