Πικάντικη πίτα, κατάλληλη για πρώτο πιάτο μαζί με μια πράσινη σαλάτα, αλλά και για σνακ στο σχολείο ή το γραφείο.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 60γρ. ζαμπόν, σε κυβάκια
- 30γρ. κασέρι, σε κυβάκια
- 100γρ. καπνιστό τυρί (μετσοβόνε, προβολόνε ή άλλο), σε κυβάκια
- ½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη
- 4 αβγά
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- βούτυρο φρέσκο για το άλειμμα της φόρμας
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Αφού κρυώσουν λίγο, τις καθαρίζετε από τη φλούδα τους και τις περνάτε από το μύλο των λαχανικών να γίνουν πουρές.Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε τα υπόλοιπα μέσα στον πουρέ το ζαμπόν, τα τυριά, τα αβγά, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.Βήμα 3
Μεταφέρετε το μίγμα σε βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 25εκ. και ισιώνετε την επιφάνεια με πιρούνι. Πασπαλίζετε με τη φρυγανιά και περιχύνετε με το ελαιόλαδο.Βήμα 4
Ψήνετε την πατατόπιτα στον φούρνο για 30 λεπτά. Τρώγεται ζεστή, αλλά και κρύα είναι πολύ νόστιμη!Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή