Ο Γκίκας Ξενάκης μεταμορφώνει τις πατάτες σε ένα εντυπωσιακό ορεκτικό ή συνοδευτικό γκρατέν με σπέσιαλ τυρί και αλλαντικό.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 2 κιλά πατάτες
- 300 γρ. απάκι κομμένο σε κυβάκια
- 500 γρ. νεροκρέμμυδα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 λίτρο Bio φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 400 γρ. κασέρι Ξάνθης
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ολόκληρες. Τις τοποθετούμε σε μπολ με νερό. Τσιγαρίζουμε το απάκι για 1’ και έπειτα το κρεμμύδι και το σκόρδο, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Βήμα 2
Βάζουμε τις πατάτες, αφού τις έχουμε στραγγίξει και προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα. Τις αφήνουμε να μαγειρευτούν σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας απαλά, ώστε να μη σπάσουν. Μαγειρεύουμε για περίπου 8-10’.
Βήμα 3
Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και με μία τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τις πατάτες και τις στρώνουμε σε ένα ταψί. Ανάμεσα από τις πατάτες βάζουμε και το κασέρι. Αφού τις στρώσουμε, τις ισιώνουμε και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Βήμα 4
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 45’ και μέχρι να πάρουν χρώμα χρυσαφένιο. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρονται χλιαρές.