Μια βουτυράτη πάστα φλόρα στη γλυκιά ή αλμυρή εκδοχή της είναι πάντα ευπρόσδεκτη στο τραπέζι και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Τη φτιάχνουμε λοιπόν με μια ωραία γέμιση με σπανάκι και τυριά και δεν θα μείνει μπουκιά!
Υλικά
- 400γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ελάχιστο αλάτι
- ελάχιστη ζάχαρη
- 250γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), σε μικρά κομμάτια + λίγο επιπλέον λιωμένο για τη φόρμα
- 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
- 1 κουτ. σούπας κρύο γάλα
- 1 ασπράδι αβγού για την επάλειψη
- 2 αβγά
- 500γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο, σοταρισμένο σε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, καλά στραγγισμένο
- 250γρ. ανθότυρο κομματιασμένο με ένα πιρούνι
- 100γρ. γραβιέρα της αρεσκείας σας, τριμμένη
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ρίχνετε και τα κυβάκια του βουτύρου. Με τις άκρες των δαχτύλων σας αρχίζετε να τρίβετε τα κομμάτια του βούτυρου με το αλεύρι, μέχρι να πάρετε ένα μίγμα που να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα. Τότε ρίχνετε το αβγό και κρύο γάλα και ανακατεύετε με τα χέρια σας, έτσι ώστε να φτιάξετε μια σφιχτή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σοτάρετε το σπανάκι, να το στραγγίξετε και να ετοιμάσετε τη γέμιση.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το σύρμα και προσθέτετε το σοταρισμένο σπανάκι, το ανθότυρο, τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.Βήμα 3
Για την τάρτα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρά τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες διαμέτρου 22-24εκ. Βγάζετε από το ψυγείο τη ζύμη και την αφήνετε για 10 λεπτά να ζεσταθεί ελαφρώς σε θερμοκρασία δωματίου. Παίρνετε τα ¾ της ζύμης, τη βάζετε στο κέντρο της φόρμας και με την παλάμη σας αρχίζετε να την πιέζετε για να απλωθεί ομοιόμορφα στη φόρμα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη εδώ κι εκεί. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης στη ζύμη και ισιώνετε την επιφάνεια.Βήμα 4
Απλώνετε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια την κόβετε σε έξι λωρίδες με πλάτος 1εκ. Τις βάζετε χιαστί πάνω στη γέμιση, όπως κάνετε με την κλασική πάστα φλόρα. Αλείφετε τις λωρίδες με το ασπράδι και βάζετε την τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνετε για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Σερβίρετε την τάρτα χλιαρή.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή