Το Πάσχα μοσχοβολά παράδοση και οι πασχαλινές πίτες με ωραίο, τραγανό φύλλο και νόστιμες γεμίσεις είναι σημαντικό κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού. Φτιάχνουμε χειροποίητη ζύμη με Αλεύρι για όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και στη γέμιση βάζουμε μπόλικα μυρωδικά. Απλά, τέλεια!
Σε ένα μπολ ρίχνετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το αραβοσιτέλαιο, το αλάτι και το ξίδι, προσθέτετε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη. Τη ζυμώνετε στον πάγκο για περίπου 6-8 λεπτά. Τη βάζετε σε ένα μπολ και την αφήνετε σκεπασμένη για περίπου 10 λεπτά.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 7 μπάλες. Ανοίγετε με τη βοήθεια του πλάστη σε φύλλα διαμέτρου περίπου 8εκ. Πλάθετε πάρα πολύ καλά τα φύλλα με λάδι και από τις δύο πλευρές και τα βάζετε σε ένα μπολ το ένα πάνω στο άλλο. Τα αφήνετε για μιάμιση ώρα περίπου.
Πλένετε και ψιλοκόβετε τα χορταρικά, τα αλατίζετε, τα στύβετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε ένα σουρωτήρι.
Σε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σοτάρετε τα πράσα και το κρεμμύδι. Αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε με τα χορταρικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τον άνηθο, τα τυριά, 3-4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο και τα χτυπημένα αβγά. Αλατοπιπερώνετε.
Ανοίγετε τα φύλλα με τη βοήθεια του πλάστη, βοηθώντας και τεντώνοντας με τα χέρια σας.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26-28 εκ. και στρώνετε μέσα 4 φύλλα. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού αφήνοντας τα φύλλα να εξέχουν τριγύρω.
Ρίχνετε μέσα το μισό μίγμα των χόρτων και το απλώνετε ομοιόμορφα. Τοποθετείτε τα κομμένα σφιχτά αβγά κυκλικά και σκεπάζετε με το υπόλοιπο μίγμα των χορταρικών.
Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση, αλείφοντας τις άκρες και μετά σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, κόβοντας τη ζύμη που περισσεύει. Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι, πασπαλίζετε αν θέλετε με σουσάμι, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ ρίχνετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το αραβοσιτέλαιο, το αλάτι και το ξίδι, προσθέτετε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη. Τη ζυμώνετε στον πάγκο για περίπου 6-8 λεπτά. Τη βάζετε σε ένα μπολ και την αφήνετε σκεπασμένη για περίπου 10 λεπτά.
Βήμα 2
Χωρίζετε τη ζύμη σε 7 μπάλες. Ανοίγετε με τη βοήθεια του πλάστη σε φύλλα διαμέτρου περίπου 8εκ. Πλάθετε πάρα πολύ καλά τα φύλλα με λάδι και από τις δύο πλευρές και τα βάζετε σε ένα μπολ το ένα πάνω στο άλλο. Τα αφήνετε για μιάμιση ώρα περίπου.
Βήμα 3
Πλένετε και ψιλοκόβετε τα χορταρικά, τα αλατίζετε, τα στύβετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε ένα σουρωτήρι.
Βήμα 4
Σε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σοτάρετε τα πράσα και το κρεμμύδι. Αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε με τα χορταρικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τον άνηθο, τα τυριά, 3-4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο και τα χτυπημένα αβγά. Αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 5
Ανοίγετε τα φύλλα με τη βοήθεια του πλάστη, βοηθώντας και τεντώνοντας με τα χέρια σας.
Βήμα 6
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26-28 εκ. και στρώνετε μέσα 4 φύλλα. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού αφήνοντας τα φύλλα να εξέχουν τριγύρω.
Βήμα 7
Ρίχνετε μέσα το μισό μίγμα των χόρτων και το απλώνετε ομοιόμορφα. Τοποθετείτε τα κομμένα σφιχτά αβγά κυκλικά και σκεπάζετε με το υπόλοιπο μίγμα των χορταρικών.
Βήμα 8
Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση, αλείφοντας τις άκρες και μετά σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, κόβοντας τη ζύμη που περισσεύει. Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι, πασπαλίζετε αν θέλετε με σουσάμι, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.