vyzantino-anoigma
clock icon
60'

Παραδοσιακό Βυζαντινό

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • Για το παντεσπάνι]
  • ½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού δάκρυα μαστίχας
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 4 αυγά, κρόκους & ασπράδια
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • ½ φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
  • ½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • Για την κρέμα

  • 2 λίτρα γάλα
  • 180 γρ. κορν φλάουρ
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουτ. γλυκού κακουλέ
  • Για το σιρόπι

  • 600 ml νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμονόκουπα
  • 1 ξύλο κανέλα

Τι γεύση έχουν τα γιορτινά τραπέζια μας; Αυτήν της αγάπης και της μνήμης. Φτιάχνουμε λοιπόν ένα παραδοσιακό γλυκό για να υποδεχθούμε τους φίλους

Για το παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μούλτι τη ζάχαρη με τη μαστίχα σε σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το κάψουμε. Ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη μαστίχα. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε λίγο ακόμα στην πιο χαμηλή ταχύτητα.

Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μαρίζ. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ανακατεύουμε απαλά στο μείγμα. Πρέπει να είναι πιο σφιχτό από μίγμα κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 40΄.

Για το σιρόπι: Μόλις πάρει βράση βράζουμε για 5΄ και αποσύρουμε. Όταν βγει το γλυκό, το τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία και σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα: Βάζουμε σε μπολ μισό λίτρο από το γάλα για να διαλύσουμε εκεί το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα. Στο μεταξύ διαλύουμε το κορν φλάουρ. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε μέσα το μίγμα κορν φλάουρ - γάλα.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή ανακατεύοντας πού και πού να μην πιάσει πέτσα.
Απλώνουμε τη χλιαρή κρέμα πάνω στο χλιαρό παντεσπάνι. Κόβουμε σε κομμάτια, ρίχνουμε κανέλα και σερβίρουμε.

Συνταγή—ΜΆΡΩ ΔΙΑΚΆΤΟΥ Styling —ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ Food styling—ΜΆΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPhy

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μούλτι τη ζάχαρη με τη μαστίχα σε σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το κάψουμε. Ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη μαστίχα. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε λίγο ακόμα στην πιο χαμηλή ταχύτητα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μαρίζ. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ανακατεύουμε απαλά στο μείγμα. Πρέπει να είναι πιο σφιχτό από μίγμα κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 40΄.

Βήμα 3

Για το σιρόπι: Μόλις πάρει βράση βράζουμε για 5΄ και αποσύρουμε. Όταν βγει το γλυκό, το τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία και σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 4

Για την κρέμα: Βάζουμε σε μπολ μισό λίτρο από το γάλα για να διαλύσουμε εκεί το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα. Στο μεταξύ διαλύουμε το κορν φλάουρ. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε μέσα το μίγμα κορν φλάουρ - γάλα.

Βήμα 5

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή ανακατεύοντας πού και πού να μην πιάσει πέτσα.
Απλώνουμε τη χλιαρή κρέμα πάνω στο χλιαρό παντεσπάνι. Κόβουμε σε κομμάτια, ρίχνουμε κανέλα και σερβίρουμε.

Συνταγή—ΜΆΡΩ ΔΙΑΚΆΤΟΥ Styling —ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ Food styling—ΜΆΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPhy