Ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας και μία από τις πιο δημοφιλείς συνταγές διεθνώς. Μπορεί στην Ελλάδα να μην μαγειρεύουμε συχνά πάπια, ωστόσο, αυτή η συνταγή θα σας κερδίσει με την νοστιμιά της, με το πορτοκάλι να εξισοροπεί τέλεια τη λιπαρή γεύση της πάπιας.
Πλένετε σχολαστικά την πάπια με άφθονο κρύο νερό, τη σκουπίζετε και αλατοπιπερώνετε ελαφρά μέσα κι έξω. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Κόβετε 2 πορτοκάλια στη μέση και τρίβετε με αυτά την πάπια, εξωτερικά και εσωτερικά. Στο τέλος, τα τοποθετείτε στην κοιλιά της μαζί με την κανέλα και το δυόσμο. Με σπάγκο μαγειρικής δένετε τα μπουτάκια της πάπιας μεταξύ τους και το ίδιο κάνετε και με τις φτερούγες. Την τρυπάτε σε αρκετά σημεία με πιρούνι, για να στραγγίζει το λίπος της καθώς θα ψήνεται.
Μέσα σε βαθύ ταψί τοποθείτε μία σχάρα και πάνω βάζετε την πάπια, με το στήθος προς τα κάτω. Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά, φροντίζοντας να την γυρίσετε μία φορά στο ενδιάμεσο.
Στο μεταξύ, παίρνετε το ξύσμα και το χυμό από τα υπόλοιπα πορτοκάλια. Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε τη ζάχαρη να λιώσει και να καραμελώσει, κουνώντας προσεκτικά και κυκλικά την κατσαρόλα, ώστε να απλωθεί η καραμελωμένη ζάχαρη σε όλη τη βάση. Όταν σκουρύνει αρκετά η ζάχαρη, προσθέτετε το μηλόξιδο και βράζετε για 3 λεπτά. Ρίχενετε το χυμό πορτοκαλιού, το γκραν μαρνιέ και σιγοβράζετε για 2 λεπτά ακόμη.
Ζεματίζετε το ξύσμα πορτοκαλιών σε βραστό νερό τρεις φορές και από 1 λεπτό, αλλάζοντας κάθε φορά το νερό. Πλένετε με κρύο νερό, στραγγίζετε και το κρατάτε στην άκρη.
Μετά τα 45 λεπτά ψησίματος, αφαιρείτε το λίπος που έχει μαζευτεί στο ταψί και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Με κουτάλι περιχύνετε την πάπια με λίγη από τη σος πορτοκαλιού που ετοιμάσατε και την ψήνετε για 45 λεπτά ακόμη, περιχύνοντάς τη με την υπόλοιπη σος κάθε 5-10 λεπτά και γυρνώντας την και από την άλλη πλευρά.
Βγάζετε την πάπια από το φούρνο, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και σουρώνετε το ζωμό που έχει μείνει στο ταψί σε κατσαρόλα, αφού αφαιρέσετε το περίσσιο λίπος. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο, ζεσταίνετε τη σος και περιχύνετε με αυτή την πάπια και σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε σχολαστικά την πάπια με άφθονο κρύο νερό, τη σκουπίζετε και αλατοπιπερώνετε ελαφρά μέσα κι έξω. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Βήμα 2
Κόβετε 2 πορτοκάλια στη μέση και τρίβετε με αυτά την πάπια, εξωτερικά και εσωτερικά. Στο τέλος, τα τοποθετείτε στην κοιλιά της μαζί με την κανέλα και το δυόσμο. Με σπάγκο μαγειρικής δένετε τα μπουτάκια της πάπιας μεταξύ τους και το ίδιο κάνετε και με τις φτερούγες. Την τρυπάτε σε αρκετά σημεία με πιρούνι, για να στραγγίζει το λίπος της καθώς θα ψήνεται.
Βήμα 3
Μέσα σε βαθύ ταψί τοποθείτε μία σχάρα και πάνω βάζετε την πάπια, με το στήθος προς τα κάτω. Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά, φροντίζοντας να την γυρίσετε μία φορά στο ενδιάμεσο.
Βήμα 4
Στο μεταξύ, παίρνετε το ξύσμα και το χυμό από τα υπόλοιπα πορτοκάλια. Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε τη ζάχαρη να λιώσει και να καραμελώσει, κουνώντας προσεκτικά και κυκλικά την κατσαρόλα, ώστε να απλωθεί η καραμελωμένη ζάχαρη σε όλη τη βάση. Όταν σκουρύνει αρκετά η ζάχαρη, προσθέτετε το μηλόξιδο και βράζετε για 3 λεπτά. Ρίχενετε το χυμό πορτοκαλιού, το γκραν μαρνιέ και σιγοβράζετε για 2 λεπτά ακόμη.
Βήμα 5
Ζεματίζετε το ξύσμα πορτοκαλιών σε βραστό νερό τρεις φορές και από 1 λεπτό, αλλάζοντας κάθε φορά το νερό. Πλένετε με κρύο νερό, στραγγίζετε και το κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 6
Μετά τα 45 λεπτά ψησίματος, αφαιρείτε το λίπος που έχει μαζευτεί στο ταψί και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Με κουτάλι περιχύνετε την πάπια με λίγη από τη σος πορτοκαλιού που ετοιμάσατε και την ψήνετε για 45 λεπτά ακόμη, περιχύνοντάς τη με την υπόλοιπη σος κάθε 5-10 λεπτά και γυρνώντας την και από την άλλη πλευρά.
Βήμα 7
Βγάζετε την πάπια από το φούρνο, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και σουρώνετε το ζωμό που έχει μείνει στο ταψί σε κατσαρόλα, αφού αφαιρέσετε το περίσσιο λίπος. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο, ζεσταίνετε τη σος και περιχύνετε με αυτή την πάπια και σερβίρετε.