20190117164149_papia
clock icon
1:25'

Πάπια με μπράντι συνοδευόμενη από αντίβ

Υλικά

  • 1 πάπια (2 κιλά περίπου)
  • 1 φλιτζάνι μπράντι
  • 12 αντίβ (σικορέ)
  • 150γρ. βούτυρο φρέσκο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • χυμό από 2 πορτοκάλια και το ξύσμα τους σε λεπτές λωρίδες
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ελαιόλαδο
  • 2 κλαδάκια μαϊντανό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αν σας αρέσει η πάπια, αυτή η συνταγή με πορτοκάλι και μπράντι θα σας ενθουσιάσει. Ευχάριστη έκπληξη και τα καραμελωμέα αντίβ που τη συνοδεύουν.

Βάζετε τι λωρίδες από τα πορτοκάλια για 1 λεπτό σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Τις σουρώνετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, αλλάζοντας το νερό δυο τρεις φορές για να ξεπικρίσουν.
Ζεσταίνετε σε μεγάλη κατσαρόλα 50γρ. από το βούτυρο και μία κουταλιά λάδι και ροδίζετε την πάπια από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαϊντανό, το θυμάρι και τη δάφνη δεμένα σε μπουκετάκι. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μπράντι και βράζετε σε δυνατή φωτιά γυρίζοντας το πουλερικό μία φορά ακόμα.
Περιχύνετε με το μέλι και προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιών. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 45-50 λεπτά, γυρίζοντας την πάπια μία φορά ενδιάμεσα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα σικορέ: τα πλένετε, βγάζετε τα εξωτερικά φύλλα και με μυτερό μαχαιράκι αφαιρείτε το σκληρό και πικρό κομμάτι της βάσης. Τα αραδιάζετε δίπλα δίπλα σε μια ρηχή κατσαρόλα και ρίχνετε το χυμό λεμονιού και νερό ώστε να τα μισοσκεπάζει. Αλατίζετε, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και μοιράζετε από πάνω 50γρ. από το βούτυρο (μαλακωμένο, σε κομματάκια). Σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά.
Βγάζετε τα αντίβ από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι και τα πιέζετε ελαφρά για να φύγουν τα υγρά τους. Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε τα ψημένα σικορέ μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε τέσσερις κουταλιές από τη σάλτσα της πάπιας και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 6-7 λεπτά ακόμα γυρίζοντάς τα κάθε τόσο.
Κόβετε την πάπια σε φέτες, την περιχύνετε με τη σάλτσα της και το ξύσμα πορτοκαλιού και τη σερβίρετε μαζί με τα σικορέ.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τι λωρίδες από τα πορτοκάλια για 1 λεπτό σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Τις σουρώνετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, αλλάζοντας το νερό δυο τρεις φορές για να ξεπικρίσουν.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε σε μεγάλη κατσαρόλα 50γρ. από το βούτυρο και μία κουταλιά λάδι και ροδίζετε την πάπια από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαϊντανό, το θυμάρι και τη δάφνη δεμένα σε μπουκετάκι. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μπράντι και βράζετε σε δυνατή φωτιά γυρίζοντας το πουλερικό μία φορά ακόμα.

Βήμα 3

Περιχύνετε με το μέλι και προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιών. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 45-50 λεπτά, γυρίζοντας την πάπια μία φορά ενδιάμεσα.

Βήμα 4

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα σικορέ: τα πλένετε, βγάζετε τα εξωτερικά φύλλα και με μυτερό μαχαιράκι αφαιρείτε το σκληρό και πικρό κομμάτι της βάσης. Τα αραδιάζετε δίπλα δίπλα σε μια ρηχή κατσαρόλα και ρίχνετε το χυμό λεμονιού και νερό ώστε να τα μισοσκεπάζει. Αλατίζετε, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και μοιράζετε από πάνω 50γρ. από το βούτυρο (μαλακωμένο, σε κομματάκια). Σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά.

Βήμα 5

Βγάζετε τα αντίβ από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι και τα πιέζετε ελαφρά για να φύγουν τα υγρά τους. Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε τα ψημένα σικορέ μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε τέσσερις κουταλιές από τη σάλτσα της πάπιας και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 6-7 λεπτά ακόμα γυρίζοντάς τα κάθε τόσο.

Βήμα 6

Κόβετε την πάπια σε φέτες, την περιχύνετε με τη σάλτσα της και το ξύσμα πορτοκαλιού και τη σερβίρετε μαζί με τα σικορέ.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή